Disney kan miste rettighetene til Mikke Mus etter 95 år

Disney kan miste rettighetene til Mikke Mus. Karakteren gjorde sitt inntog i 1928 og er beskyttet til 2024. Om to år forsvinner opphavsretten.

Mikke Mus er en av Disneys mest elskede karakterer. Men i 2024 kan Mikke Mus være ute på det frie markedet, som flere medier har rapportert, inkludert The Guardian.

I henhold til amerikansk lov og opphavsrett kan et verk, som den elskede Disney-karakteren, bare beskyttes i 95 år.

Har tidligere utvidet vernet

Fristen har imidlertid vært nær ved å gå ut to ganger tidligere, skriver Mirror. Fra begynnelsen var Mikke Mus beskyttet i 56 år, men Disney klarte å endre lovverket slik at opphavsretten var gyldig i 75 år i stedet. Da de årene var gått, ble selskapet i 1998 enige om at det skulle gjelde i 95 år, slik det er nå.

Men selv om Disney mister eierskapet til Mikke Mus, betyr det ikke at karakteren kan brukes på noen måte.

– Du kan bruke Mikke Mus slik den så ut fra begynnelsen til å lage dine egne historier med denne karakteren, sier Daniel Mayeda, advokat som spesialiserer seg på film ved UCLA, til The Guardian.

– Men hvis du gjør det på en måte som får folk til å tro at det er Disney, noe som er ganske sannsynlig siden de har brukt denne karakteren veldig lenge, så kan Disney i teorien si at du har krenket opphavsretten deres.

Det er nemlig kun den første varianten av Mikke Mus som vil være gratis å bruke. For å kunne bruke karakteren slik han ser ut i dag, må det gå ytterligere 95 år.

Skrekkfilm med Ole Brumm

Tidligere i år forsvant opphavsretten til Ole Brumm og Nasse Nøff, noe folk umiddelbart tok til etterretning, skriver The Guardian.

Skuespiller Ryan Reynolds brukte bjørnen i et reklamesamarbeid, der Ole Brumm, som på engelsk heter Winnie The Pooh, i stedet fikk navnet Winnie the Screwed.

Men det er også en skrekkfilm, Winnie the Pooh: Blood and Honey, der Ole Brumm og Nasse Nøff begynner å drepe etter å ha blitt forlatt av vennen Christopher Robin.