Den iranske filmregissøren Jafar Panahi er varetektsfengslet, melder det halvoffisielle iranske nyhetsbyrået Mehr. Han er den tredje regissøren som er fengslet i løpet av kort tid.

Den 62 år gamle Jafar Panahi ble tildelt Gullbjørnen u Berlin i 2015 for filmen Taxi. På filmfestivalen i Cannes 2018 mottok han prisen for beste manus til filmen 3 kvinner. Panahi har også blitt tildelt Sakharov-prisen av Europaparlamentet.

Etter å ha blitt dømt i 2010 for «propaganda mot systemet» ved å støtte regjeringskritiske demonstrasjoner og regissere filmer som er kritiske til samtidens Iran, har han fått forbud mot å reise til utlandet og motta prisene.

«Jafar Panahi ble arrestert i dag (mandag) da han dro til påtalemyndighetens kontor for å følge opp situasjonen for en annen filmskaper, Mohammad Rasoulof,» melder Mehr.

Fredag ​​meldte det statskontrollerte nyhetsbyrået Irna at Mohammad Rasoulof, som også er en prisvinnende iransk regissør, var arrestert sammen med sin kollega Mostafa Aleahmad.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen