Kannibaler, komedie og et kinoikon deler rampelyset i Venezia

Et Marilyn Monroe-drama, en kannibal-roadmovie og en svart komedie om familieliv er blant historiene som vises på årets filmfestival i Venezia. I tillegg ble det bekreftet i dag at Lars von Triers Riket Exodus er klar for festivalen.

Verdens eldste filmfestival blir sett på som et springbrett for Oscar-utfordrerne når prissesongen nærmer seg. Årets festival går av stabelen 31. august til 10. september, og har dusinvis av etterlengtede filmer både i og utenfor konkurranse.
For første gang får Netflix æren av å åpne festivalen med Noah Baumbachs White Noise med Adam Driver og Greta Gerwig i hovedrollene. Filmen er en satirisk kronikk om familielivet og er basert på en roman med samme navn av Don DeLillo.

Noah Baumbachs White Noise med Adam Driver og Greta Gerwig åpner festivalen.

Stjernespekket festival

Blant stjernene som forventes å dukke opp på den røde løperen er Timothée Chalamet, Sadie Sink, Adam Driver, Olivia Wilde, Harry Styles, Penelope Cruz, Ana de Armas, Cate Blanchett, Hugh Jackman, Christoph Waltz og Sigourney Weaver.

Internasjonale art house-regissører vil dele scene med etablerte Hollywood-figurer, ettersom filmer av Darren Aronofsky, Andrew Dominik, Alejandro Inarritu, Luca Guadagnino, Joanna Hogg, Koji Fukada og Jafar Panahi får premiere på festivalen.

Det blir verdenspremiere på  Lars von Triers Riket Exodus i Venezia.

Oscar springbrett

Fire filmer fra strømmegiganten Netflix stiller opp i konkurranseseksjonen som har 23 titler, inkludert Dominiks «Blonde», hvor  de Armas spiller en fiksjonalisert versjon av det tragiske livet Marilyn Monroe.

En av de mest etterlengtede filmene er sannsynligvis Bones and All med Timothée Chalamet sammen med den stigende stjernen Taylor Russell som fattige kannibalelskere i et film regissert av Italias Luca Guadagnino. «Den analyserer de fattigste og mest marginaliserte i Amerika, fiaskoen til den amerikanske drømmen,» sa festivalens kunstneriske leder, Alberto Barbera på pressekonferansen tirsdag.

Darren Aronofskys The Whale forteller historien om en overvektig mann, spilt av Brendan Fraser, som prøver å få kontakt med sin tenåringsdatter, spilt av Stranger Things-skuespilleren Sink.

Cate Blanchett er  av Venezia-festivalens faste gjester. Hun ledet juryen i 2020 og returnerer til konkurranse med filmen TÁR, regissert av Todd Field – en fiktiv fortelling om en kjent komponist og dirigent, som leder et stort tysk orkester.

Cate Blanchett returnerer til konkurransen med filmen TÁR, regissert av Todd Field

Amerikansk dominans

TÁR er en av ni amerikansk produserte filmer i konkurranse, med fem fra Frankrike, fire fra Italia og to fra Iran – inkludert No Bears av Panahi, som i forrige uke ble beordret til å sone en seks års fengselsstraff i Iran etter at ble dømt for propaganda mot regimet i Teheran i 2010.

Venezia er ofte premierested for kommende Oscar-vinnere som Birdman i 2015. Regissøren, Inarritu, vender tilbake til festivaløya Lido de Venzia med sin siste film – Bardo, en spanskspråklig Netflix-komedie lagt til Mexico.

På samme måte hadde Martin McDonagh premiere på Three Billboards Outside Ebbing, Missouri i Venezia i 2017 som fortsatte med å vinne flere priser. Hans oppfølger The Banshees Of Inisherin, har handlingen lagt til Irland og med Brendan Gleeson og Colin Farrell i hovedrollene. Filmen får sin sin første visning på Lido.

Som alltid vil noen av filmene utenfor konkurranse få like mye oppmerksomhet som de som presser på for Gulløven. Disse inkluderer den psykologiske thrilleren Don’t Worry Darling, regissert av Olivia Wilde og med Florence Pugh og Harry Styles, Dead For a Dollar, en western av Walter Hill med Christoph Waltz i hovedrollen og dokumentaren Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom av Evgeny Afineevsky er blant disse.