Derfor gjør filmer og serier at du lærer deg språk raskere

  I utlandet er det mange som blir overrasket over hvor gode nordmenn er til å snakke engelsk, og det er selvsagt flere grunner til dette, men en av de aller viktigste elementene som har bidratt til dette er at vi rett og slett har sett på filmer og serier med engelsk tale – alltid.

I Norge dubber vi ikke filmer og serier, og det at vi ser på disse med originalspråket er noe som bidrar positivt til forståelsen av det språket vi ser på. I denne artikkelen skal vi derfor se på noen tips og råd når det kommer til å bruke filmer og serier aktivt når det kommer til å lære språk – det er nemlig mer virkningsfullt enn du tror.    

Kombiner metoder når du lærer språk  

Det er mange måter man kan lære seg språk på, og det er ikke tilfeldig at lærere bruker mange forskjellige metoder når det kommer til undervisningen sin. De billigste språk-appene er det mange av og disse er en helt super måte å komme i gang på. Her er det enkelt å få en god start, uten at du trenger å pugge verb som det aller første du gjør. Dette kan gi deg en grunnleggende selvtillit som er fin å ha når du skal lære, fordi det rett og slett kan gjøre at du får mer mestringsfølelse – noe som er utrolig motiverende.   

En annen tilgang til språket  

Det å kombinere appene med å se på filmer og serier på det språket man ønsker å lære er en effektiv metode som selv lærere bruker i undervisningen sin, og er noe du kan bruke aktivt selv også. Følg med skikkelig godt på språket og prøv å legge merke til hva som kanskje ikke følger boka. Det å snakke et språk er nemlig noe helt annet enn det man lærer i boka, og det å se på filmer og serier er noe av det beste vi kan gjøre når det kommer til lære oss hvordan man faktisk snakker språket – og ikke bare skole-versjonen av det.  

  Her kan du rett og slett mulighet til å lære deg en aktuell måte å snakke språket på og plukke opp språket fra en annen vinkel, noe som er utrolig spennende. Når du blir bedre kan du prøve deg med tekster på det samme språket eller kanskje til og med helt uten når du føler deg klar til det. Og nyt det – for hva er vel bedre enn å kombinere læring og underholdning? Det å lære seg språk kan være skikkelig hjernetrim, og det å finne en lettere inngangsvinkel kan være noe av det som kan gjøre at det oppleves lettere for mange. 

 Når det kommer til å lære seg språk, er det slik at det ikke alltid er så lett å holde motivasjonen på topp hele tiden nødvendigvis. Det å kunne teste kunnskapen sin og se progresjon er derfor noe av det som virkelig kan være motiverende. En av de aller beste måtene å gjøre dette på er enten å reise til et land som snakker det språket man skal lære seg, eller å få hjelp av filmer og serier der språket snakkes. Dette er en måte som føles mye mer motiverende enn å pugge verb, og selv om man trenger begge deler, er det å gi seg selv en motiverende tilgang til språket en stor hjelp for mange. 

 

Å forstå originalspråket gir deg en original opplevelse 

Når det kommer til disipliner som musikk, film og litteratur, er det også slik at det er mange som ser stor verdi i det å kunne nyte disse verkene på originalspråket. For uansett hvor gode oversetterne har vært, er det likevel stor sannsynlighet for at det er noe som kommer til å oppleves annerledes når man får lov til å se, høre eller lese det på originalspråket. Det vil alltid være noen som synes at disse nyansene kanskje ikke er viktige nok til å nevnes her, men det er likevel mange som også vil si det helt motsatte – nemlig at man aldri kan nyte en film eller en serie på samme måte hvis man ikke forstår originalspråket. 

 

Det å kunne forstå verket på denne måten er også noe som være mer enn nok motivasjon i seg selv når de kommer til de dagene det kanskje er litt vanskelig å motivere seg selv til å lære. For det å finne indre motivasjon er noe av det aller viktigste når det kommer til enten lære noe nytt eller å etablere nye rutiner, så det å kunne finne dette i filmer og serier er noe som kommer til å gagne deg når du skal lære deg et nytt språk. Tenk bare på alle de fantastiske filmene du kan nyte på originalspråket hvis du lærer deg spansk, italiensk, fransk eller tysk.