DDDD

«Sisu» – herlig blodig humor med Aksel Hennie

5
Total vurdering

Sisu er en herlig blanding av Tartantino og spaghettiwestern. Finske Jalmari Helander sparer hverken på blod, gørr og eksplosjoner er denne hypergrafiske actionfilmen med Aksel Hennie.

Regissør og manusforfatter Jalamri Helander hadde Sergio Leone i bakhodet da han skrev manuset til Sisu. resultatet er en vanvittig «spaghettiwestern» med handlingen lagt til finske Lappland i 1944. Tyskerne går mot nederlag og er i ferd med å trekke seg ut av Finland etter landet har inngått en fredsavtale med Sovjetunionen.

Sisu | April 28, 2023 (United States) Summary: When an ex-soldier who discovers gold in the Lapland wilderness tries to take the loot into the city, Nazi soldiers led by a brutal SS officer battle him.
Countries: FinlandLanguages: Finnish, English

Vi møter en slukøret tysk bataljon å vei nordover mot norskegrensen ledet av ledet av en hensynsløse SS Obersturmführer Bruno Helldorf (Aksel Hennie). I det ødet landskapet befinner det seg en mann med få ord, gullgraveren Atami (Jorma Tommila). Han er en veteran fra Vinterkrigen mot Sovjetunionen. Nå har han meld seg ut av samfunnet og lever som lever ute i ødemarken hvor han graver etter gull og ender opp med en formue. Problemet oppstår når skal i motsatt retning av de tyske troppene får å levere gullet i nærmeste bank.

Atami der full av finsk sisu. Begrepet sisu er vansekelig å oversette. Finsk sisu er et uttrykk som brukes for å beskrive den finske ånden av utholdenhet, mot og stahtet. Det er en av de mest kjente kulturelle egenskapene hos finnene og en grunnleggende del av deres identitet.

Sisu handler om å ikke gi opp eller gi etter, selv når situasjonen virker håpløs eller når motgangene er mange. Det er en holdning som handler om å stå fast ved sine prinsipper og tro på sin egen evne til å overvinne hindringer og vanskeligheter.

 

Når vredens vekkes hos Atami ender de i en berserkgang som ender i et vanvittig blodbad.

Går berserk

Når tyskerne prøver å ta gullet hans vekker det en ustoppelig vrede hos Atami. Den tause gullgraveren vekkes til livet all den vrede han hadde under Vinterkrigen og går berserk osom en en blanding av Rambo og Clint Eastwoods Blondie i Den gode, den onde og den grusomme.

Når Aatami jakter og dreper tyskere blir ikke hyggelig hverken for Aksel Hennies SS Obersturmführer Bruno Helldorf eller resten av tyskerne. Det blir blodig action hvor Aatami fremtryller en rekke voldelige manerer for å utrydde nazistene – det hele glimende blodig orkestrert av regissør Jalamari Hellander, godt hjulpet av en eminent Kjell Lagerroos bak kamera.

Jorma Tommila gjør en suveren rolle som den tause gullgraveren Atami hvis uhyggelige krefter vekkes til livet når tyskerne prøve å stikke a med gullet hans.

Sisu er stor underholdning

Dette er en film hvor du merker at skuespillerne må hatt det minst like moro som vi som seere. Den er en fryd å se Aksel Hennie som Obersturmführer Bruno Helldorf og Jorma Tommila i som den tause og berserke Atami.

Akkurat når du tror Helander  har laget filmens beste sekvens eller drapsscene, topper de den umiddelbart med en letthet som taler til filmskaprens unike fantasi.

Sisu er en gjennomført sjangerfilm. Filmen er en perfekt blanding av Sergio Leones spaghettiwestern-filmer med en touch av First Blood og Mad Max. Det er bare å løpe på kino!

 

5
Total vurdering