Cape of Wonder

Longyearbyen – klart for verdens nordligste filmfestival

Arctic Film Festival 2023: En feiring av uavhengig film i hjertet av Arktis. Den arktiske filmfestivalen 2023 (AFF23) går av stabelen den 13. mai på Longyearbyen kulturhus.

Med et friskt vårpreg markerer festivalen starten på en ny æra, kun få måneder etter fjorårets utgave.

Utvalgte filmer kommer fra alle verdenshjørner, fra Sveits og Slovenia til Taiwan og Brasil. Festivalens oppgave er å fremheve internasjonale filmskapere med ulike bakgrunner og bringe filmkunsten til selv de mest avsidesliggende stedene.

AFF23 finner sted midt i Svalbards solfylte vintersesong, når dagene blir lysere, og innbyggerne feirer solens tilbakekomst. Festivalen har som mål å være en plattform for lokalbefolkningen, besøkende, internasjonale cinefiler og filmskapere.

Apostolia Katsiantridou, programsjef, uttrykker festivalens visjon: «Den arktiske filmfestivalen representerer forandring og fungerer som et møtepunkt der filmer skaper samtaler og gir opphav til nye ideer. Vi håper dere deler denne visjonen med oss, og ser frem til å feire uavhengig film sammen på Longyearbyen Kulturhus

AFF23 er stolte over å ha mottatt mer enn 1 000 bidrag fra over 80 land. Festivalen byr på et variert program som omfatter lang- og kortfilmer, dokumentarer, animasjonsfilmer og kortfilmer i kategoriene Adventure og SDG Films, som alle vil bli vist i den koselige kinosalen på Kulturhuset.

Festivalen er delt inn i tre visninger med to ulike temaer som sammenfletter det lokale og det globale, og tar for seg politiske, miljømessige og kjønnsmessige spørsmål.

Den første visningen, «Short Films from Around the World», tar publikum med på en global reise og forteller hverdagslige historier. Seks indie-kortfilmer, inkludert den prisbelønte «August Sky» av brasilianske filmskaperen Jasmin Tenucci og den animerte kortfilmen «Dating Internet Strangers», åpner festivaldagen.

De to siste visningene, «Exploring the Arctic», byr på et imponerende utvalg av filmer som utforsker Arktis’ mysterier. Kort- og spillefilmer som «Saving Glaciers» og «The Call of the Arctic» fyller det store lerretet med de overjordiske landskapene fra jordens nordligste del.

Den arktiske filmfestivalen ble grunnlagt i 2019 av HF Productions, et internasjonalt selskap som organiserer 25 filmfestivaler i 13 land over hele verden.