Truer med å mørklegge Cannes-festivalen

Fagforeningen CGT protesterer mot president Emmanuel Macrons pensjonsreform og advarer om at strømmen kan gå under filmfestivalen i Cannes.

Den kommende filmfestivalen i Cannes, Monaco Formel 1 Grand Prix og Roland-Garros tennisturneringen kan få mørke dager i år, bokstavelig talt, etter at en topp i fagforening truet med å kutte strømmen til de viktigste franske arenaene.

CGT Energie-fraksjonen har sagt at medlemmene er villige til å skru av strømforsyningen som en del av kampanjen mot president Emmanuel Macrons kontroversielle pensjonsreform.

Gruppen la til at «Cannes-filmfestivalen, Monacos grand prix, Roland-Garros-turneringen, Avignon-festivalen, kan ende opp i mørket», og den insisterte på at de «ikke vil gi seg.» Medlemmer av CGT, en av Frankrikes største fagforeninger, sverget å være «kreative» i sine «energiforstyrrelser».

Det franske kanalen BFM TV siterte en ekspert som sa at forbundet vil kunne kutte strømmen når den 76. filmfestivalen i Cannes, som er planlagt å åpne 16. mai.

Arrangørene av Roland Garros tennisturnering tar også forbundets trussel på alvor.

Onsdag kuttet CGT strømforsyningen til et nabolag i kommunen Muttersholtz, der president Macron var på besøk på et sagbruk.

I forrige uke skrev den franske presidenten under på den kontroversielle økningen i landets pensjonsalder, som vil øke gradvis fra 62, den nåværende terskelen, til 64 år fra september 2030. Dette skjedde bare timer etter at Frankrikes høyeste konstitusjonelle myndighet ga grønt lys til de fleste av en rekke endringer foreslått av Macron.

Tiltaket har vakt harme hos opposisjonen, både fra venstre og høyre, og fra fagforeninger, som har sverget å protestere inntil loven om reform av pensjonsalder blir tilbakekalt.

Macron på sin side insisterer på at han ikke hadde noe annet valg enn å gjennomføre økningen for å støtte opp om Frankrikes skrantende pensjonssystem.