Prime Video med storsatsning på spionserien «Citadel» – vi har møtt skaperne

– Vi ønsker å ta publikum med på noe de ikke har sett før, forteller showrunner David Weil og manusforfatter Angela Russo-Otstot om Prime Videos spionserie-storsatsning Citadel.

(LONDON)- Vi elsker spionsjangeren. På visse måter er Citadel en hyllest til sjangeren, men den tar også spionfortellingenes konvensjoner og prøver å snu dem på hodet, sier David Weil til Cinema.

Han er showrunner og en av manusforfatterne av den nye Prime Video-serien Citadel, som er en svært ambisiøs storsatsning fra Amazons strømmetjeneste. Den påkostete agent-franchisen er nemlig global i format så vel som innhold – der selve Citadel-serien, som har premiere på Prime Video i mer enn 240 land 28. april, omtales som «moderskipet».

I tillegg vil det komme tilknyttede serier produsert i ulike land rundt om i verden, med handling som skal ha berøringspunkter med Citadel. Slike regionale serier er så langt påbegynt i Italia og India, mens en andre sesong av hovedserien allerede har fått klarsignal.

– Det begynte med at Amazon Studios’ leder Jennifer Salke ønsket å lage en serie som i sin natur var global, med både en engelskspråklig serie og serier på språk fra hele verden. Hun kontaktet Anthony og Joe Russo, og sammen kom de opp med denne ideen om en spionfortelling, som var et veldig organisk utgangspunkt for en genuint global historie. Derfra dykket vi inn i dette utrolige beistet som er Citadel, forteller Weil.

Russo-brødrene, som blant annet har regissert Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame og Netflix-filmen The Gray Man, er eksekutive produsenter på Citadel.

Cinema møter showrunner Weil i London sammen med Angela Russo-Otstot, som i likhet med sine brødre Anthony og Joe er eksekutiv produsent på serien. I tillegg er hun – i likhet med Weil – en av Citadels manusforfattere.

Priyanka Chopra Jonas som Nadia Sinh og Richard Madden som Mason Kane.

Global spionorganisasjon

Citadel handler om en hemmelig, global spionorganisasjon med samme navn, som i seriens begynnelse nedkjempes av en konkurrerende organisasjon med mindre edle hensikter.

Som følge får seriens sentrale spionduo Mason Kane og Nadia Sinh minnene sine slettet, og inntar nye og langt mer normale identiteter. Uten kjennskap om sin bakgrunn som topptrente, internasjonale agenter – eller til hverandre. Men fortiden skal fort nok innhente dem, og handlingen inneholder også mange tilbakeblikk til da de og Citadel var fullt operative.

Mason Kane og Nadia Sinh spilles av Richard Madden og Priyanka Chopra Jonas, mens Stanley Tucci, Lesley Manville og danske Roland Møller dukker opp i andre sentrale roller i Citadel.

– Spionfortellinger har et iboende globalt aspekt. Typisk dreier det seg om en spion fra et bestemt land som opererer overalt på kloden. Det som er spennende med den fiktive organisasjonen Citadel, er at den består av agenter fra hele verden ment å tjene som en sikkerhetsordning, uten troskap til ett bestemt land. Det åpnet organisk for historier fra hver av agentenes perspektiver og deres respektive hjørner av verden, sier Russo-Otstot.

Priyanka Chopra Jonas som Nadia Sinh.

Weil og Russo-Otstot bekrefter at noen elementer nærmest er obligatoriske å ha med i spionfortellinger, men at de også var opptatt av at Citadel skulle tilføre noe nytt og forfriskende til sjangeren.

– Denne typen fortellinger har gjerne en hvit, mannlig hovedkarakter. Citadel har en spionduo, bestående av Nadia Sinh, spilt av Priyanka Chopra Jonas, og Mason Kane, spilt av Richard Madden, i sentrum – og det er egentlig ganske friskt og moderne, sier Weil.

– Spioner i slike fortellinger kan ofte føles litt vanskelig å komme inn på, å være urørlige er jo en essensiell del av yrket deres. I denne serien hadde vi en spennende mulighet til å utforske privatlivene deres og rotfeste dem i verdenen vi alle lever i, ved at de er karakterer som har fått minnene sine slettet og antatt nye identiteter – og dermed lever liv vi kan forstå og relatere oss til på mer nyanserte måter, supplerer Russo-Otstot.

Krevde disiplin

– Spionhistorier er jo ofte forankret i politiske aspekter ved den virkelige verden, samtidig som de også inneholder litt science fiction, i form av mer utviklet teknologi enn det som formodentlig finnes i dag. Hvordan jobbet dere med balansen av disse elementene?

– Vi ønsket å ta publikum med på noe de ikke har sett før, så en del av det er å inkludere litt futurisme. Selv om den er fiktiv, er Citadel en organisasjon som er ment å eksistere i skyggen av verdenshistorien. Verden kjenner ikke til organisasjonens eksistens, men den er der. Tilsvarende ønsket vi å skape våpen, «gadgets» og kjøretøy ­som faktisk kan eksistere i dag, uten at vi er klar over det, sier Weil.

– Hvordan var prosessen med å jobbe med en serie som også skal ha «spin off»-serier som knyttes til hovedseriens handling? Det høres unektelig litt komplisert ut for manusforfatterne?

 – Det er det, men det er også en veldig spennende mulighet. Citadel er jo et helt nytt konsept, en helt ny verden, så denne første serien tjener som en introduksjon til publikum og grunnlag for mer som vil komme, svarer Russo-Otstot, som berømmer samarbeidspartnerne som står bak seriene i Italia og India.

– Mens vi har utarbeidet vår fortelling, har vi blitt oppdatert på deres historier – og vice versa. Det har vært en utrolig fin utvekslingsprosess, hvor vi bygger på hverandres ideer. Men det krever også en god del organisering og disiplin. Det er mye å holde styr på!

– Hvordan var samarbeidet med Anthony og Joe Russo, som jeg har forstått har vært ganske «hands on» i den kreative prosessen?

– Det har vært en drøm å ha med deres og Angelas erfaring og kreative intuisjon, samtidig som de virkelig setter samarbeid i forsetet. Den beste ideen vinner, uavhengig av hvem som kommer med den. Det har vært inspirerende for alle involverte, svarer Weil.

– Det er ikke enkelt å gjennomføre produksjoner av denne skalaen og dette omfanget. Når du bringer så dyktige fagpersoner med så mye ekspertise sammen, får det alle til å yte sitt beste og til å komme med ideer utenfor boksen. Man kunne ofte foreslå noe uventet og spennende der og da. Det krever en viss smidighet, som Anthony og Joe er veldig gode på. De planlegger svært detaljert, men er også klare for å gå vekk fra planene om noe bedre dukker opp i øyeblikket, forteller Russo-Otstot.

Stanley Tucci som Bernard Orlick i Citadel.

Storslåtte actionsekvenser

Citadel er en svært actionfylt serie, med actionsekvenser av en størrelse man ikke ofte ser i produksjoner for det lille lerretet foran sofaen. Weil forteller at også dette var et premiss fra begynnelsen.

– På et vis er det seriens språk, og det gjør serien så spesiell. Man ser den typen action i Mission Impossible, James Bond og lignende, men som du sier, sjelden i tv-serier. Men for oss handlet actionsekvensene først og fremst om å få fram karakterene. Når man for eksempel ser Mason og Nadia kjempe symbiotisk som én organisme i sekvensen på toget, kan man fornemme deres delte historie og romanse, sier Weil med referanse til en storslått og actionfylt sekvens tidlig i serien.

– På samme vis som spionsjangeren er global i sin historiefortelling, tror jeg også at action er en ypperlig måte å forene publikum. Action bryter alle språkbarrierer. Og som David sier, bruker vi det mer som en utforskning av karakter. Forhåpentligvis vil det bidra til at publikum fra hele verden knytter seg dypere til karakterene de følger, avslutter Russo-Otstot.

De to første episodene av Citadel har premiere på Prime Video fredag 28. april, deretter slippes nye episoder ukentlig.