I romjulen har 3 av 4 kinobilletter vært solgt på en norsk film, og totalt for året er 25% av kinobillettene på norske kinoer vært til en norsk film.(Foto: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon)

«Konvoi» – tidenes beste norske krigsfilm

6
Total vurdering

Konvoi er en intens filmopplevelse. Den sniker seg under huden din og tar deg med inn i det nervepirrende marerittet til sjøfolk på vei til Murmansk under andre verdenskrig.

PÅ KINO 25. DESEMBER: Det siste året har vi gledet oss over de sterke krigsfilmene Kampen om Narvik og Krigsseileren. Fra før har vi mesterlige andre verdenskrig-filmer som Arne Skouens Ni liv, Max Manus av Joachim Rønning og Espen Sandberg og Hans Petter Molands Secondløitnanten. Henrik Martin Dahlsbakkens Konvoi overgår dem alle.

Konvoi | December 25, 2023 (Norway) Summary: Summer 1941: Hitler seems unstoppable, invading the Soviet Union. Convoys of cargo ships with war materials began the perilous journey to Murmansk. Ordinary sailors facing German superiority... Read all
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Konvoi tar oss med ut på havet ombord på et dampskip på vei mot det krigsherjede Sovjetunionen, som trenger hjelp fra de allierte. Etter det tyske angrepet på Sovjetunionen i juni 1941 henvendte Stalin seg til Storbritannias statsminister, Winston Churchill, og ba om hjelp i form av våpen og utstyr. Mellom juni 1941 og mai 1945 ble over fire millioner tonn krigsforsyninger sendt med Murmansk-konvoiene. 104 handelsskip ble senket, og mellom 1000 og 1500 sjøfolk omkom.

Livsnerve

Murmansk-konvoiene seilte fra engelske havner, via Island, til Murmansk og Arkhangelsk – de eneste sovjetiske havnene som kunne håndtere store skip. Tysk okkupasjon av Norge tvang konvoiene til å ta den nordlige ruten over Barentshavet.

Konvoiene er sårbare for tyske fly- og ubåtangrep fra tyske baser i Norge.

NERVEPIRREDNDE PÅ BROEN: Ragnhild (Heidi Ruud Ellingsen), Mørk (Tobias Santelmann) og Skar (Anders Baasmo) vurderer situasjonen i «Konvoi». (Foto: Fantefilm/Nordisk Film Distribusjon)

Det glimrende manuset til Lars Gudmestad, Harald Rosenløw-Eeg, og Christian Siebenherz er løselig basert på skjebnen til konvoi PQ 17 som gikk fra Island i juni 1942. Den besto av 34 handelsskip lastet med forsyninger til den russiske hæren, eskortert av britiske marineskip.

Tyske rekognoseringsfly og ubåter overvåker konvoien. Etter vellykket forsvar mot fly- og ubåtangrep fryktet den britiske marinen et hovedangrep, inkludert mulig tilstedeværelse av slagskipet Tirpitz. Det blir besluttet å trekke eskorten og spre konvoien. Det får katastrofale konsekvenser. Uten forsvar blir skipene lett bytte for tyske ubåter og fly. Av de 34 skipene som startet fra Island ble 23 senket.

SOLID ENSEMBLE: Henrik M. Dahlsbakken viser nok en gang at han evner å få det beste ut av et skuespillerensemble. (Foto: Fantefilm/Nordisk Film Distribusjon)

Inferno

Det er inn i denne historien og dette infernoet Dahlsbakken tar oss. Nervene står på høykant hos mannskapet som ledes av kaptein Skar (Anders Baasmo) og hans nye førstestyrmann, Mørk (Tobias Santelmann), som tidligere har vært kaptein på et skip som har blitt senket.

Når den britiske marineeskorten blir trukket tilbake, er handelsskipene overlatt til sin egen skjebne. Etter hvert som skipene nærmer seg Murmansk mottar gnisten (Heidi Ruud Ellingsen) stadig nye meldinger om at skip i konvoien er senket. De dårlige nyhetene om null eskorte og senkende hjelper ikke på stemningen ombord for et prøvet mannskap.

Skipene spres og er overlatt til seg selv. Kapteinen vil fortsette mot Murmansk mens førstestyrmannen vil vende tilbake til Island. Spenningen mellom de to er til å føle på. Bedre blir det ikke av at båten får maskinproblemer, og mannen som skal gjenopplive den er en chief (Olav Waastad) på randen av sammenbrudd.

IMPONERENDE:  Med «Konvoi» har Henrik M. Dahlsbakken laget et imponernde verk. (Foto: Fantefilm/Nordisk Film Distribusjon)

Sterke roller

Filmen byr på usedvanlig sterkt skuespill i både hoved- og biroller. Baasmo gir den nødvendige autoriteten til kapteinen som møter motstand fra en svett og glimrende Santelmann som førstestyrmann. Filmens eneste kvinnelige rolle er gnisten Heidi Ruud Ellingsen. Hun imponerer og leverer en sterk søknad om flere store roller. I det hele tatt er det gjennomførte sterke biroller her.

Konvoi er produsert av Fantefilm, selskapet bak katastrofefilmene Bølgen, Skjelvet, og Nordsjøen. Det er et filmselskap som er vant til å jobbe med det storslagne. Her har det fått usedvanlig mye ut av et budsjett på 70 millioner.

Konvoi er en film uten helter. Det er et intenst og gripende kammerspill. Sammen med solid regi, løfter skuespillerne det hele til det storslagne.

Henrik M. Dahlsbakken er vår mest produktive filmskaper og har utviklet seg enormt siden han debuterte med Å vende tilbake i 2015. Som vanlig har han overlatt foto til broren Oskar – som sammen med Christian Schaannings lyddesign fanger den svette stemningen og gir filmen slagkraft på lerret og i sal.

Andre verdenskrig-filmer står for noen av de beste filmene i norsk filmhistorie. Konvoi er den beste av dem alle!

6
Total vurdering