Venezia: Pedro Almodóvars «The Room Next Door» stakk av med Gulløven

«The Room Next Door», Pedro Almodóvars engelskspråklige debut med Julianne Moore og Tilda Swinton i hovedrollene, toppet filmfestivalen i Venezia og ble tildelt Gulløven lørdag.

Det ble ingen Gulløve til Dag Johan Haugeruds «Kjærlighet». Gulløven gikk til Pedro Almodóvars død-med-verdighetsdrama, The Room Next Door – hans første engelskspråklige film. I hovedrollene finner vi Tilda Swinton og Julianne Moore, som begge ble takket av regissøren i hans sjarmerende, stort sett spanskspråklige takketale. Han forklarte språkvalget ved å si: «Dette er min første film på engelsk, men ånden er spansk.»

Selv om dette er Almodóvars andre Gulløve (han mottok en æresløve i 2019

Nicole Kidman ble tildelt prisen for beste skuespillerinne for sin rå og avslørende skildring av en administrerende direktør som var involvert i en affære med en praktikant i «Babygirl». Dessverre gikk hun glipp av seremonien på grunn av morens død.

I Gulløve-vinneren The Room Next Door finner vi Tilda Swinton og Julianne Moore i hovedrollene.

Stående applaus for Almodóvars engelskspråklige debut

Den 81. utgaven av festivalen avsluttet lørdag, med Isabelle Huppert-ledede juryen som ga topppriser til flere regissører og skuespillere. Blant disse var Brady Corbet, som ble hyllet for sitt 215 minutter lange etterkrigsepos «The Brutalist», og Vincent Lindon, for hans hovedrolle i «The Quiet Son», hvor han spiller en alenefar hvis sønn radikaliseres av ytre høyre.

Sølvløven for beste regissør gikk til Brady Corbet for The Brutalist.

Corbet, hvis film «The Brutalist» handler om en arkitekt og Holocaust-overlevende som gjenoppbygger et liv i Amerika, hadde forberedt en skriftlig uttalelse til seremonien. Filmskaperens kone hadde oppmuntret ham til dette, og han uttrykte hvor overveldende opplevelsen var: «Korthet har aldri vært min sterke side,» sa Corbet med et smil, «takk for at du ikke holder lengden mot meg.»

Maura Delperos «Vermiglio» vant Sølvløven, nummer to i rekken av de prestisjefylte prisene. Det italiensk-fransk-belgiske dramaet skildrer det siste året av andre verdenskrig, der en flyktningsoldat møter en stor familie.

Nicole Kidman ble tildelt prisen for beste skuespillerinne for sin rolle i Babygirl.

Venezia springbrett for Oscar-suksesser

Venezia Filmfestival har de siste årene befestet sin rolle som en viktig arena for priskampanjer. Siden 2014 har fire filmer som har vunnet Gulløven senere tatt hjem Oscar for beste film, inkludert «Birdman» og «Nomadland». I år spekuleres det allerede i nominasjoner for skuespillere som Nicole Kidman, Angelina Jolie, Daniel Craig og Lady Gaga.

Festivalen i år markerte en retur til normalitet etter fjorårets streik, med store navn tilbake på Lido for å feire filmer både i og utenfor konkurransen. Blant de fremmøtte var stjerner som George Clooney, Brad Pitt, Michael Keaton og Winona Ryder.

Hovedkonkurransen

Gulløven — Beste film: The Room Next Door Pedro Almodóvar

Sølvløven— Grand Jury Prize: Vermiglio Maura Delpero

Sølvløven — Beste regissør: Brady Corbet for The Brutalist

Special Jury Prize: April, Dea Kulumbegashvili

Beste skuespiller: Vincent Lindon for The Quiet Son

Beste skuespillerinne: Nicole Kidman for Babygirl

Beste manus: Murilo Hauser, Heitor Lorega for I’m Still Here