«Speak No Evil» – En intens psykologisk thriller

5
Total vurdering

Det hele starter stille og rolig, nesten idyllisk. To små familier – tilsynelatende foreldre med hvert sitt barn – møtes på ferie i en landsby i Italia. Sønnen i den ene familien har riktignok ingen tunge, og derfor vanskelig for å snakke.

PÅ KINO FRA 13. SEPTEMBER: Faren hans, en sjarmerende lege, inviterer det andre paret, med sin datter, til gården deres i England. De holder litt igjen, men lar seg overtale. Etter et mislykket forsøk på å etablere seg i London, drar de til gården – bokstavelig talt ut i skogen.

Speak No Evil | September 13, 2024 (United States) Summary: A family is invited to spend a weekend in an idyllic country house, unaware that their dream vacation will soon become a psychological nightmare.
Countries: United StatesLanguages: English

Etter ankomsten til gården blir de utfordret på smak og holdninger. Forholdet mellom de gjestende foreldrene skranter, delvis på grunn av en utroskapsaffære fra kvinnens side, som de har vanskeligheter med å legge bak seg. Deres snart 12 år gamle datter er overdrevent opptatt av sin kosekanin og får klø-anfall hvis hun ikke har den med seg. Legen, spilt av James McAvoy, legger merket til ømme punkter i parets forhold og provoserer frem hensynsløs ærlighet.

Psykologisk ubehag under idylliske omgivelser

Det tar omtrent 45 minutter før filmen begynner å bli mer creepy. I motsetning til andre skrekkfilmer foregår mye av handlingen i dagslys, med varme farger og relativt trivelige omgivelser. Dette er imidlertid mer en psykologisk thriller enn en tradisjonell skrekkfilm.

Spenningen bygger seg gradvis opp til filmens siste del, hvor alt eksploderer, og alle skjulte sannheter avsløres. Det viser seg at gutten uten tunge slett ikke er deres sønn, legen er ikke sjarmerende, og hans kone er påfallende ung.

En subtil hyllest til originalen

«Speak No Evil» er en amerikansk remake av den danske filmen «Gæsterne» fra 2022, regissert av Christian Tafdrup. I originalen besøker et dansk par et par på den nederlandske landsbygda, og også der begynner vertskapet å teste gjestenes grenser.

Denne nyinnspillingen har små nikk til originalen, blant annet gjennom legens erting av danske turister på feriestedet i Italia, og at gutten uten tunge skriver dansk på en lapp – noe den engelske jenta ikke forstår.

James McAvoy briljerer som manipulerende lege

James Watkins, som regisserer denne versjonen, har tidligere hatt suksess med skrekkfilmer som «Eden Lake» (2008) og «The Woman in Black» (2012). James McAvoy imponerer i rollen som legen Pappy, der han veksler mellom sjarme og trusler med imponerende nyanser. Aisling Franciosi gjør en solid innsats som hans partner Ciara, mens Mackenzie Davis og Scoot McNairy leverer sterke prestasjoner som paret Louise og Ben. Barnerollene er også godt besatt.

Det er sjelden å se en horrorfilm som holder igjen så lenge og kun antyder fare med flere og flere små hint. Men når filmen til slutt bryter løs, gjør den det med voldsom intensitet. «Speak No Evil» er en psykologisk thriller som utfordrer publikumets tålmodighet og belønner dem med en eksplosiv og uforutsigbar avslutning.

5
Total vurdering