Tre norske filmer i Toronto

Eva Sørhaugs nye spillefilm
90 minutter og Aleksander Nordaas` T
hale er tatt ut til filmfestivalen i Toronto i seksjonen Vanguard, for filmer av unge og nyskapende regissører.

I forrige uke ble det offentliggjort at Kon-Tiki skal vises i Special Presentation-seksjonen og nå har altså Vanguard-seksjonen offentliggjort hele to norske titler i sitt program. Vanguard er seksjonen for unge, toneangivende regissører som lager filmer som bryter konvensjoner og bryter med sjangere for å fortelle friske og provoserende historier.

De siste minuttene i et liv

Eva Sørhaugs film
90 minutter handler om hva som skjer i de siste 90 minuttene i et menneskeliv før de begår mord. I filmen følger vi tre menn i forskjellige livssituasjoner i deres siste 90 minutter. Filmen prøver ikke å finne psykologiske forklaringer på deres handlinger men følger deres perspektiv i minuttene før det går galt. Bjørn Floberg, Annmari Kastrup, Aksel Hennie, Kaia Varjord, Mads Ousdal og Pia Tjelta spiller i filmen.
90 minutter har premiere i Norge 21. September.

Stolt

-Toronto er en av verdens største og viktigste festivaler så det er klart det betyr mye for både filmen og meg personlig å få denne type anerkjennelse, sier Eva Sørhaug.

–  At vi er antatt i Vanguard-seksjonen som er for de filmene som ”går foran” gjør meg ekstra stolt. Min forrige film,
Lønsj, var også i Toronto, og de hadde en fantastisk presis omtale av filmen. Jeg følte de hadde sett den filmen jeg ønsket å lage. Det gjorde at jeg virkelig håpet de så hva jeg prøvde gjøre med
90 minutter og da blir anerkjennelsen ekstra fin når de nå har valgt den ut, sier regissør og manusforfatter Eva Sørhaug.

Skjult kjeller

Thale hadde norsk premiere 17. februar i år. Den handler om to åstedsvaskere (Erlend Nervold og Jon Sigve Skard) som oppdager en skjult inngang til en kjeller i en hytte. I kjelleren oppdager de unge Thale (Silje Reinåmo) som viser seg å være av en annen verden.  Thale er skrevet og regissert av Aleksander Nordaas. Filmen kommer på DVD og Blu-ray 29. august 2012.

Lavbudsjettsuksess

-Thale-eventyret vil tydeligvis ingen ende ta. For en film som er spilt inn under særs spesielle og magre omstendigheter, så er det ganske spesielt å nå stille side om side med de store, internasjonale titlene på en av verdens mest anerkjente filmfestivaler. For meg personlig, som har stått for en håndfull andre fagfunksjoner i tillegg til regi, betyr dette at all svette, tårer og bannskap har gitt resultat. At Toronto går god for filmen betyr forhåpentligvis også at noen av de strenge, selvpålagte kravene om kvalitet i alle ledd har innfridd, sier regissør Aleksander Nordaas.

En av verdens største publikumsfestivaler

Toronto International Film Festival er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Festivalen er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film, og kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar. Festivalen finner sted for 37. gang, i perioden 6. – 16. september 2012. Det er ingen internasjonal konkurranse ved festivalen, men alle filmene konkurrerer om publikumspris, i tillegg til at den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI deler ut en pris til beste film i Special Presentation-seksjonen og i Discovery-seksjonen. Festivalen fordeler filmene i totalt 15 forskjellige program. Filmer har gjerne 2-3 publikumsvisninger i løpet av festivalen, og en visning for presse og industri.