Storslåtte 70mm-opplevelser på Cinemateket ti dager i juni

Fra 7. juni er det klart for en ny utgave av den sagnomsuste 70mm-festivalen på Cinemateket i Oslo. Publikum inviteres med på en reise gjennom filmhistorien med en blanding av tidløse klassikere og nyere filmer.

 Festivalen åpner med David Leans Lawrence of Arabia fra 1962, med Morten Skalleruds stadig like imponerende kortfilm Året gjennom Børfjord fra 1991 som forfilm. Deretter går det slag i slag med høydepunkter som Jorden rundt på 80 dager, Grand Prix fra 1966, den heftige krigsfilmen Ørneredet fra 1968, og musikalen The King and I, med Deborah Kerr og Yul Brunner i et vidunderlig samspill.

 • Vi viser filmene akkurat slik de ble vist da de hadde premiere – på 70mm bred analog film, forteller Cinematekets leder, Jan Langlo. Vi er stolte over å kunne by på landets overlegent beste 70mm-projeksjon, og at vi som eneste kino i Norge kan presentere sjeldne arkivkopier av klassiske storfilmer på 70mm.

Blant nyere filmer lansert i 70mm-formatet blir 90-tallsfilmene Hook av Steven Spielberg og Titanic av James Cameron presentert for første gang på 70mm på Cinemateket under festivalen.

 • Vi ser at interessen for analog film generelt, og 70mm spesielt, er stor hos det filminteresserte publikummet. Det er særlig positivt at mange yngre cinematekgjester har oppdaget gledene ved dette herlige filmformatet i kjølvannet av lanseringen av filmer som The Hateful Eight og Oppenheimer, sier Jan Langlo.

I Hollywood har regissørene Christopher Nolan, Quentin Tarantino og Paul Thomas Anderson revitalisert 70mm-formatet og skapt den største 70mm-bølgen siden 60-tallet. De er tydelige på at dette fortsatt er det uovertruffent beste formatet å både filme og vise film på.

 • Quentin Tarantinos The Hateful Eight var filmen som for alvor satte i gang dagens 70mm-bølge da den kom i 2015, og vi viser den på den måten Tarantino vil at du skal se den. Paul Thomas Anderson har lansert flere filmer på 70mm tidligere, og nå har vi fått tak i en flott 70mm-kopi av hans strålende komedie Licorice Pizza fra 2021, forteller Langlo.

På programmet er også høydepunkt som dokumentarfilmen Elvis: That’s the Way It Is er en klassisk konsertfilm som tar publikum med til Las Vegas i 1970. 70mm-versjonen som skal vises er fremragende og er man ikke fan av Elvis allerede, er det uunngåelig å ikke bli det etter å ha sett ham stråle fra lerretet i Tancred, Cinematekets største sal.

Filmprogram under 70mm-festivalen 

 • Dune: Part Two (2024) regi: Denis Villeneuve
 • Elvis: That’s the Way It Is (1970) regi: Denis Sanders
 • Grand Prix (1966) regi: John Frankenheimer
 • Hook – Kaptein Kroks hevn (1991), regi: Steven Spielberg
 • Jorden rundt på 80 dager (1956) regi: Michael Anderson
 • Kongen og jeg (1956) regi: Walter Lang
 • Lawrence of Arabia (1962), regi: David Lean (forfilm: Året gjennom Børfjord)
 • Licorice Pizza (2021) regi: Paul Thomas Anderson
 • The Hateful Eight (2015) regi: Quentin Tarantino
 • Titanic (1997) regi: James Cameron
 • Ørneredet (1968) regi: Brian G. Hutton