Kompani Orheim er Norges kandidat til Nordisk Råds Filmpris

Det blir den kritikerroste
Kompani Orheim, representert ved regissør og manusforfatter Arild Andresen, manusforfatter Lars Gudmestad og produsentene Yngve Sæther og Sigve Endresen, som deltar i kappløpet om den anerkjente filmprisen.

Kompani Orheim konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island.

Kompani Orheim er en oppvekstskildring signert Arild Andresen, hvor tilværelsen formørkes av en fars makt- og alkoholmisbruk. Kristoffer Joner gjør nok en stor filmrolle i sin nyanserte tolkning av farens tyranniske så vel som sympativekkende sider, mens Cecilie Mosli gir liv og styrke til en mor som utholder alt for å hegne om sin lille familie.
Kompani Orheim er et tidsportrett og en liten odyssé om en middelklassegutts vei mot frigjøring.

Kompani Orheim ble kåret til «beste nordiske film» på filmfestivalen i Göteborg. Under årets Amanda-utdeling fikk Kristoffer Joner prisen for beste mannlige skuespiller og Cecilie Mosli fikk prisen for beste kvinnelige birolle.

Den prestisjefylte NORDISK RÅDS FILMPRIS er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

En jury bestående av én representant fra hvert av de fem nordiske landene annonserer i oktober årets vinner av Nordisk råds filmpris 2012. Mottakerne vil få overrakt prisen ved Nordisk råds sesjon i Helsinki den 31. oktober, da også vinnerne av Nordisk råds litteraturpris, musikkpris og natur- og miljøpris blir hedret.

 

De nominerte filmene er:

En kongelig affære

Regissør:                             Nikolaj Arcel

Manusforfattere:           Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg

Produsenter:                    Louise Vesth, Sisse Graum Jørgensen, Meta Louise Foldager

 

Kompani Orheim

Regissør:                             Arild Andresen

Manusforfatter:              Arild Andresen, Lars Gudmestad

Produsent:                        Yngve Sæther, Sigve Endresen

 

Kovasikajuttu (
The Punk Syndrome)

Regissører:                        Jukka Kärkkäinen, J-P Passi

Manusforfattere:           Jukka Kärkkäinen, J-P Passi, Sami Jahnukainen

Produsent:                        Sami Jahnukainen

 

Á annan veg (
Either Way)

Regissør:                             Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

Manusforfatter:              Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

Produsenter:                    Davíð Óskar Ólafsson, Árni Filippusson

 

Play

Regissør:                             Ruben Östlund

Manusforfatter:              Ruben Östlund

Produsent:                        Erik Hemmendorff

 

Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 9. gang. I fjor mottok Pernilla August prisen for Skyggesiden, og tidligere har den gått til markante filmer som Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Kunsten at græde i kor (2007), Zozo (2006), Drabet (2005) og Mannen uten minne (2002).