Rosa revolusjon

Dokumentarfilmen
Gulabi Gang er et portrett av en imponerende og inspirerende gruppe indiske kvinner som ikledd rosa sarier og med stokker i hånd har tatt opp den ikke-voldelig kampen mot voldelige ektemenn og korrupte politikere, dommere og politimenn. I det mannsdominerte indiske samfunnet slipper mennene stadig unna drap og overgrep mot kvinner, men under ledelse av Sampat Pal kjemper Gulabi Gang for forandring. Gledelig nok vinner de frem.

Gulabi Gang kaster oss rett inn i hjertet av den nådeløse virkeligheten for de indiske kvinnene i Uttar Pradesh, der vi får et brutalt møte med en virkelighet fjernt fra den vi lever i til daglig her i Norge.

Det hele innledes med funnet av en ung kone som visstnok skal ha brent seg selv til døde. Men Sampat Pal konfronterer ektemann og svigerfamilie mens hun plukker historiene deres fra hverandre bit for bit, og de flakkende blikkene og stotrende forklaringer lyser av løgn og dårlig samvittighet. Dette er usentimentalt og utilslørt ærlig, og ikke minst dypt opprørende der man som tilskuer kjenner frustrasjon og engasjement øke for hvert minutt som går.

Gulabi Gang retter søkelyset mot en virkelighet som i midten av desember for alvor fikk medienes oppmerksomhet. Nyheten om den 23 år gamle kvinnelige jusstudenten som ble gjengvoldtatt, mishandlet og senere døde av skadene, har opprørt en hel verden og ført til voldsomme protester i New Delhi og flere andre byer i India hvor demonstrantene har anklaget myndighetene for ikke å ta vold mot kvinner alvorlig.

Som svar på anklagene har statsminister Manmohan Singh lovet tiltak for å beskytte kvinner. Det er uansett ingen tvil om at kvinnene i Gulabi Gang kjemper den viktige kampen for kvinners rettigheter og sikkerhet, og det som startet med en håndfull kvinner har nå vokst til en bevegelse på mer enn 150 000 rosakledte forkjempere. Dokumentarfilmen
Gulabi Gang er en av de sterkeste norske dokumentarfilmer du vil få se på kino, et viktig dokument som samtidig har en naturlig plass i hundreårsmarkeringen for kvinners stemmerett.