Nordens største kinokjede er klar

Dermed får også SF Kino i Norge en ny eiergruppe bak seg. Det ny selskapet eies 60 prosent av det svenske investeringsselskapet Ratos og 40 prosent av Bonnier. SF Bio og Finnkino er de største kinokjedene i sine hjemmemarkeder og skal fortsette og markedsføres under hvert sitt navn.  Det nye selskapet har kinoer i Sverige, Finland, Norge, Estland, Latvia og Litauen.

– Avtalen er den best mulige for Bonnier, sier Jonas Bonnier som er adm. dir. for Bonnier AB. – Vi vil ble del av en kinokjede med store vekstmuligheter. For Bonnier er dette er offensivt trekk og vi ser lyst på fremtiden. Bonniers langsiktige satsing på film ligger fast  samtidig som vi nå går inn i en ny spennende fase der de nye selskapet kan ta en lederposisjon i bransjeendringen og samtidig fortsette å slå vakt om et brett lokalt filmtilbud, sier Jonas Bonnier i en pressemelding frs de to selskapene.

Investeringsselskapet Ratos kjøpte for to år siden den finske kinokjeden Finnkino for 840 millioner svenske kroner. Finnkino har 25 kinoer 161 saler i Finland og Baltikum og omsatte i fjor for 900 millioner svenske kroner med et overskudd å 80 millioner.

I nesten et år har Bonnier AB forberedt salget av SF Bio som også eier 49 prosent av konkurrenten Svenske Bio samt åtte SF Kinoer i Norge. De siste ukene har Ratos, Nordic Capital og engelske Doughty Hansen deltatt i budrunden.

Nå ble det Ratos som gikk av med seieren og blir SF Bios nye hovedeier. SF Bio omsatte i fjor 2.249 millioner svenske kroner og med t overskudd på 22 millioner kroner. SF Bio var dermed et av Bonniers mest lønnsomme svenske selskap. Selskapet har 700 ansatte og en svensk markedsandel på 80 prosent. Parallelt med salget av har Bonnier forhandlet med kjøpe de kommunale kinoene i Oslo og Bergen.

 

 

.