SSS

‹‹Blind›› fikk manusprisen i Sundance

Prisutdelingen i Park City i Utah er kulminasjonen av den elleve dager lange filmfestivalen som regnes som den viktigste festivalen for det uavhengige internasjonale filmmiljøet. Og her stakk altså Eskil Vogts debutpillefilm
Blind av med World Cinema Screenwriting Award, prisen for beste manus.

Hyggelig natt-telefon

-Dette var en hyggelig telefon å få – selv når man blir vekket midt på natten norsk tid! Vi reise hjem fra Sundance godt fornøyd og tenkte ikke så mye på at filmen var i konkurranse. En viktig pris som manusprisen er et stort klapp på skulderen ikke bare til meg, men til alle i teamet og skuespillerne som har gjort at manuset og filmen fremstår som prisverdig, sier en lykkelig regissør og manusforfatter Eskil Vogt.

Blind deltok i World Dramatic Cinema-konkurransen sammen med elleve andre internasjonale filmer. Ellen Dorrit Petersen har hovedrollen som den blinde Ingrid i filmen. Både Dorrit Petersen og filmen har fått svært gode kritikker av amerikanske filmanmeldere etter verdenspremieren forrige helg.

Måler seg med de beste i verden

-Det er vel fortjent at Eskil får manusprisen for
Blind. Den anerkjennelsen sier noe om Vogts talent som manusforfatter og at han måler seg med de beste i verden. Eskil Vogt har som regissørdebutant bevist at han er et stort internasjonalt talent. Det er fantastisk for filmen og alle som har vært involvert. Å få manusprisen nå like før den europeiske premieren i Berlin Panorama, er enda en annerkjennelse som vil få betydning for filmens fremtid blant publikum, sier Hans-Jørgen Osnes som sammen med Sigve Endresen har vært filmens norske produsenter.

Perfekt utgangspunkt før Berlin

– De flotte anmeldelsene og manusprisen fra den betydningsfulle filmfestival i Sundance gjør at Blind ankommer Berlin og Panorama-programmet i begynnelsen av februar som vinnere, og gjør at den kommer til å få mye oppmerksomhet også i Berlin. Med tanke på videre salg av filmen ute i verden kunne ikke
Blind og Eskil Vogt hatt et bedre utgangspunkt enn verdenspremiere i Sundance og så direkte til Berlin, som er en av verdens største filmfestivaler, sier Stine Oppegaard, utlandsansvarlig for spillefilm i Norsk filminstitutt.

Tidligere denne uken ble det klart at kortfilmen
Burger og regissør og manusforfatter Magnus Mork mottok prisen for beste regi og ensemble på festivalen. Med nattens pris til
Blind er det tredje gang en norsk film mottar pris i Sundance, etter at
Sykt Lykkelig fikk juryens Grand Prix i 2011.

 

Blind har norsk premiere 28. februar.