De dødes tjern ble folkefinansiert på under en time

50 minutter var det som måtte til for å finansiere Blu-ray utgaven av De dødes tjern

I september inviterte Christer Falck til en folkefinansieringsrevolusjon av norsk film. Med Platekompaniet på laget skulle den norske filmarven utgis på Blu-ray ved hjelp av folkefinansiering. Den første utgivelsen ble til manges glede annonsert å være De dødes tjern. Da det ble åpnet for deltagelse torsdag 5. oktober ble den finansiert kun etter 50 minutter.

De som bidrar på nettsiden i løpet av de første 30 dagene får en samleutgave med pappomslag og et postkort med navnene til de som har bidratt. De 10 første filmene sendes fraktfritt og alle som bestiller fem eller flere filmer av den første bolken honoreres med t-skjorte, kopp eller totebag.

Neste film avsløres fredag 6. oktober på facebook-siden Norske Filmklassikere og nettsiden bidra.no

En av de store norske filmklassikerne

På nettsiden bidra.no presenteres prosjektet på følgende vis: I 1942, midt under den tyske okkupasjonen, kom boken De dødes tjern ut. Den var skrevet av Bernhard Borge, som var et pseudonym for André Bjerke. Romanen har blitt stående som en av hans mest populære bøker – med ett ben i det overnaturlige, og ett i psykologien. I 1958 kom filmversjonen, der Kåre Bergstrøm sto for regi og manus. Han var først og fremst kjent som filmfotograf, og hadde stått bak kameraet på en rekke norske kinosuksesser på 40-tallet, som Tørres Snørtevold (1940), Den forsvundne pølsemaker (1941), En herre med bart (1942) og Døden er et kjærtegn (1949).

Klassikeren De dødes tjern utgis på Blu-ray i USA – CINEMA

Det neste tiåret markerte Kåre Bergstrøm seg ikke minst som regissør, med filmer som Andrine og Kjell (1952), Det kunne vært deg (1952) og Blodveien (1955). De dødes tjern var hans fjerde spillefilm, og var noe så sjeldent som en norsk grøsser av aller beste merke. «En blir sittende i konstant spenning og gys», skrev VGs anmelder, som mente at Bjerkes fortelling var mesterlig gjenskapt på lerretet. Ros ble det også til skuespillerne, som inkluderte navn som Henki Kolstad, Henny Moan, Per Lillo-Stenberg og Georg Richter. André Bjerke spiller selv i filmen, som den okkult interesserte Mørk.

De dødes tjern ble innspilt i Agascope, og var den første norske filmen i bredfilmformat. Den hadde Oslo-premiere på Klingenberg kino 17. desember 1958. Aftenposten skrev at «det er en opplevelse å se en norsk film så gjennomarbeidet, så filmatisk velpleiet og fremstilt – både dramatisk, fotografisk og musikalsk». Foto var det Ragnar Sørensen som sto for, mens Gunnar Sønstevold hadde laget musikken.

De dødes tjern regnes som en av de store norske filmklassikerne, og har flere ganger kommet høyt på kåringer over tidenes beste – akkurat som romanen har det. I 2019 ble historien filmet på nytt av Nini Bull Robsahm. Den har også blitt dramatisert av NRK Radioteatret. Som Mørk sier mot slutten av filmen: – Mennesket er omgitt av en veldig natt. Det gjaldt også for Norge som nasjon i krigsårene.