Middag til en halv million for filmstøttepenger

Zentropa-sjef Peter Aalbæk Jensen har brukt film subsidier til  å invitere Cannes-festivalens kunstneriske leder på middag til en kostnad på nærmere 500 000 kroner.

Det er det danske filminstituttet som har anmeldt Lars von Triers filmselskap Zentropa. De har sett på flere av selskapets filmer og kommer nå med en rekke bemerkninger om hvordan Zentropa har brukt statens filmstøtte, melder  Politiken.

Blant annet skal Lars von Trier, sammen med skuespilleren Jens Albinus kjøpt fiskeutstyr for pengene som var ment for filmproduksjon .

Spiste middag for en halv million

I tillegg  har direktør og medgrunnlegger av Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, vært rundhåndet med Cannes-festivalen kunstneriske leder Thierry Fremaux. Han ble påspandert middag i København. Regningen kom på nærmere 500 000.- som var filmstøtte fra Filminstituttet.

Selskapet er også kritisert for å ha hatt feil i sine finansielle poster. Det Danske Filminstitut kunngjør at Zentropa i fremtiden vil bli holdt under strengt oppsyn.

Gjennomgangen kommer i kjølvannet av den danske avisen BTs avsløringer hvor ansatte ved Zentropa forklarte hvor dårlig selskapet forvaltet sine finanser.

Nå forventes strengere krav til hvordan den danske filmstøtten skal forvaltes, og en tydeligere oppfølging av hvor pengene faktisk går.