Se unike 60 år gamle 3D filmer fra Oslo

Sjefsfotograf Gunnar F. Syversens 3D-kortfilmer har ikke vært vist siden Oslo-publikummet strømmet til Carl Johan-teatret i 1953. På Cinemateket tirsdag 27. mai kl. 18.00 får du en sjelden mulighet til å møte mannen bak filmene i samtale med 3D filmfotograf-kollega Morten Skallerud, og se de første norske 3D-filmene. Kortfilmene gir et unikt bilde av 1950-tallets Oslo og folkehavet i gatene i forbindelse med store begivenheter.

Da den store 3D-filmbølgen kom på 1950-tallet, var det også flere som produserte 3D-film i Norge. Filmavisens fotografer Erik Hurum og Per Cedergren lagde to tredimensjonale programmer i 1953, hvert av dem med to reportasjeinnslag. Filmfotografen Gunnar F. Syvertsen produserte et eget 3-dimensjonalt kinoprogram med reportasjefilmer som ble vist på Carl Johan Teatret i Oslo, der køene av skuelystne strakte seg langt utenfor kinoen og nedover fortauet på Karl Johans gate.

I begge tilfellene ble opptakene gjort ved hjelp av to 35mm-filmkameraer montert ved siden av hverandre, mekanisk koplet sammen for å ta opp synkront.

Filmavisens første program var ganske enkelt, med innslag om kronprinsesse Märthas ankomst til Fornebu og kunngjøringen av prinsesse Ragnhilds forlovelse med Erling Lorentzen. Det andre programmet var derimot meget velgjort, med reportasjer fra Cirkus Arnardo på Youngstorget og en besøkstur med marinefartøyet «KNM Bergen».

Gunnar F. Syvertsens program besto av tre filmer, alle tatt opp av ham selv og assistent Åsmund Revold i løpet av knappe to uker i mai 1953. Først en reportasje fra da dronning Juliana av Nederland besøkte Norge, deretter prinsesse Ragnhilds bryllup – med etterfølgende besøk på Kon Tiki-museet – og til slutt en reportasje fra 17.mai-feiringen i Oslo. Filmene inneholder mange svært gode bilder fra Oslo og omegn og lar oss oppleve steder, mennesker og tidsånd på en annerledes og spennende måte.

 

Tid: Tirsdag 27. mai kl. 18.00

Sted: Cinemateket, Dronningensgate 16

 

Produsent og fotograf Gunnar F. Syvertsen vil selv være til stede og fortelle litt om filmene og hvordan de ble laget, i samtale med sin 3D filmfotograf-kollega Morten Skallerud som også har utført restaureringen av filmene for Nasjonalbiblioteket.