Oscar-vinnende Snowdon-dokumentar på norske kinoer

Tittelen
Citizenfour henspiller på pseudonymet Edward J. Snowden brukte da han søkte å komme i kontakt med filmskaperen Laura Poitras og journalistene Glenn Greenwald da han bestemte seg for å lekke sensitiv og hemmeligstemplet informasjon om amerikansk etterretning til media.

”Jeg kan ikke gi deg annet enn mitt ord, men jeg kan love deg at det ikke vil være bortkastet tid … Vær forsiktig.” slik begynte den krypterte meldingen til Poitras i januar 2013, signert ”citizen four”. Dette dannet opptakten til at Poitras og Greenwald fikk møte Snowden i Hong Kong på et hotellrom hvor de hadde lange samtaler sammen i løpet av en ukes tid i juni 2013. 

Snowden valgte å kontakte Laura Poitras da hun allerede hadde arbeidet i flere år med film om amerikanske etterretningsprogrammer etter  11. september-angrepene. The Guardian-journalisten Greenwald og hans kollega i samme avis, etterretningsspesialisten Ewen MacAskill, foretok en rekke intervjuer med Snowden i Hong Kong før han flyktet til Moskva. Poitras filmet samtalene som nå er blitt en viktig del av dokumentarfilmen
Citizenfour, som for øvrig har Steven Soderbergh som utøvende produsent.

– Citizenfour vil få kinopremiere i løpet av kort tid på norske kinoer” uttaler Tor Fosse fra filmdistribusjonsselskapet Tour de Force. ”Vi har arbeidet i lengre tid med å få kontakt med selger og det har vært en ytterst møysommelig prosess siden vi så filmen i København i november å få den hentet hjem til norske kinoer,” fortsetter han.