Lars von Trier har begynt å drikke igjen for å finne tilbake til kreativiteten

Det forteller Lars von Trier i et intervju med The Guardian. Etter hans nazistiske vitser fikk ham kastet ut fra Cannes i 2011, gjorde Lars von Trier et løfte om taushet.

I en av de første intervjuene har han gitt siden snakker han om at han måtte begynne å drikke igjen for å finne tilbake til kreativiteten: – Jeg gikk til AA-møter hver dag i et halvt år. Vi støttet hverandre til å holde oss edru. Disse menneskene blir på et slags vis din familie. Jeg brukte all min styrke til å holde meg edru – nå begynner jeg å drikke litt igjen, slik at jeg kan jobbe. Når du skyter en film, det er hardt arbeid, og du har en tendens til å drikke mer, forteller han til den britiske avisen.

Lars von Trier forteller at han går på andre legemidler også, men at drikking er mer for å overvinne angsten:

– Jeg har hatt angst siden jeg var barn. Jeg tror at hvis du er en kunstner og du er full (ler), er det mer følsomt. Jeg har denne teorien: forskere sier at 80% av vår mentale arbeidet er å stoppe sansene. Så vi har filtre for å blokkere unyttig informasjon. Men hvis du er følsom, så betyr det at disse filtrene er litt ødelagt. Det er noe  jeg ser på AA. Følsomhet gir deg angst. Selv har jeg jobbet med angst i terapi for hele mitt liv. Angst noe som du kan håndtere noen ganger, mens andre ganger er det umulig, forteller han til The Guardian.

Har psykiatrisk terapi hjulpet?

– Jeg tar mye medisiner. Akkurat nå er det bra. Noen ganger sier min psykiater at jeg tar for mye medisin, og jeg er ikke mentalt på mitt beste.

På spørsmål om hva han jobber med nå, svarer Lars von Trier: – Jeg vet ikke. Problemet er at det er veldig lett å finansiere noe for en TV, men jeg er ikke sikker på om det er den veien jeg vil gå.