Vil vi noen gang lære av Wall Street-filmene?

Det gjorde det forsåvidt også, i omtrent 20 år. Så kom den globale finanskrisen som lyn fra klar himmel, noe Oliver Stone belyser i oppfølgeren
Wall Street: Money Never Sleeps fra 2010. En film som egentlig fikk dårlige kritikker, men som publikum likevel strømmet til kinosalene for å se. Filmen dro inn over det dobbelte av budsjettet på kort tid.

I
Wall Street: Money Never Sleeps slipper Gordon Gekko, også denne gang spilt av Michael Douglas, ut etter å ha sonet en åtte års fengselsstraff. Han sliter med å tilpasse seg virkeligheten etter å ha vært på topp på 80- og 90 tallet, men finner inngangsbilletten tilbake til Wall Street gjennom sin datters forlovede, Wall Street megleren Jake Moore, spilt av Shia LaBeof, som lever over evne og låner mer enn han egentlig har råd til. Og det er det jo tross alt flere enn han som gjør.

 

Nordmenn låner stadig mer til forbruk

I følge Finanstilsynet var den samlede forbruksgjelden til nordmenn på over 102 milliarder kroner ved utgangen av 2017. Det er ikke akkurat småpenger vi snakker om her. Derfor innførte også Finanstilsynet nye retningslinjer for

forbrukslån
i fjor, som blant annet sier at du ikke kan ha en total gjeld, altså inkludert boliglån, billån og studielån, som overstiger fem ganger bruttoinntekten din. Du skal også tåle en renteøkning på fem prosent uten å få problemer med å betjene gjelden.

Vi burde kanskje dra mer lærdom av filmer som
Wall Street: Money Never Sleeps enn det vi tydeligvis gjør. Er du blant alle de som kanskje har lånt mer enn du har råd til, kan en refinansiering være veien opp av gropa. Men husk at du fortsatt skylder like mye etter en refinansiering, du får bare bedre vilkår og betingelser – og dermed lavere månedlige utgifter.

Vi venter i spenning på den neste Wall Street oppfølgeren fra Oliver Stone. Kanskje blir handlingen boligmarkedet i Oslo?