Stumfilm og filmmagi

Oslo stumfilmfestival er i gang. Den åpnet i går med storslagen åpningskonsert. I perioden 22. til 25. august står stumfilmopplevelsene i kø på  Filmens Hus i Oslo.

Alle filmene vises med musikk, i de fleste tilfellene spesialkomponert eller improvisert musikk fremført i kinosalen av orkester eller pianist.

L’inferno

Den storstilte åpningsforestillingen er viet den italienske Dante-filmatiseringen L’inferno fra 1911 med hele tolv musikere foran lerretet. Rolf Erik Nystrøm har skrevet musikken og leder ensemblet bestående av Poing, Oslo Sinfonietta og vokalist Juliana Venter.

Åpningsfilmen fra 1911 er basert på Helvete, første del av Dante Alighieris Den guddommelige komedie fra tidlig 1300-tall. Dante trenger hjelp til å finne tilbake til den rette vei. Vergil kommer ham til unnsetning og følger ham gjennom helvetes ni sirkler, hvor de møter alle verdenshistoriens syndere som har fått de mest grusomme straffer.

L’inferno er en av verdens eldste bevarte langfilmer og Italias første spillefilm.

Metropolis
Cinematekets faste stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr og hans orkester framfører nyskrevet musikk til Fritz Langs uovertrufne science fiction-klassiker i den lengste versjonen tilgjengelig.

 Utekino: Sherlock jr.
Festivalen spenner opp lerret ute på fortauet i Dronningens gate og inviterer til stumfilmkonsert med Kjetil Schjander Luhr bak tangentene. Sherlock jr. er en morsom stumfilmkomedie der slapstick-mesteren Buster Keaton spiller rollen som kinomaskinist og mesterdetektiv. Forestillingen er gratis for alle og du trenger ikke billett.

 A Cottage on Dartmoor
A Cottage on Dartmoor er et intenst melodrama som tar en rekke uventede vendinger. Flere har beskrevet filmen som «Hitchcock før Hitchcock», men i motsetning til Hitchcock var regissør Anthony Asquith mer opptatt av å skildre mennesker enn plot, noe som gjør A Cottage on Dartmoor både spennende og enormt rørende. Lars Andreas Aspesæter spiller til filmen.

Terje Vigen
Victor Sjöströms filmatisering av Ibsens dramatiske dikt er en av den svenske stumfilmens store klassikere. Sjöström, som også spilte hovedrollen, utførte mange ville stunts for å få den realistiske tonen han ønsket. Filmen kjennetegnes av nyanser og neddempet skuespill, noe som brøt med datidens stumfilmkonvensjoner. Pianist Håvard Gressum Antonsen spiller til filmen.

Troll-elgen
En av norsk stumfilms største suksesser. Selv om selve historien i dag kan virke noe enkel, imponerer Walter Fyrsts sikre filmstil fortsatt. Den er effektiv og dristig, med både heftige kamerakjøringer i vinterskogen og parallellklipping. Akkompagnert av Kjetil Schjander Luhrs pianospill kan vi love deg at du med Troll-elgen får en herlig og genuin stumfilmopplevelse.