3 filmer kjemper om å bli norsk Oscar-kandidat

Årets norske Oscar-kortliste består av filmene Barn, Harajuku og Ut og stjæle hester.

De tre norske langfilmene Barn i regi av Dag Johan Haugerud, Harajuku i regi av Eirik Svensson og Ut og stjæle hester i regi av Hans Petter Moland er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater for utdelingen i februar 2020.

En av disse tre filmene vil i neste uke bli utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Etter grundig vurdering av Oscar-akademiets reglement hva gjelder nasjonalitet, språk og produksjon, sto i år totalt 17 langfilmer igjen som mulige kandidater til den norske kortlisten. En film som Sonja i regi av Anne Sewitsky falt for eksempel utenfor filmene som var til vurdering på grunn av for høy andel av engelskspråklig dialog.Kortliste på ti filmer
Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut syv filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ti filmer. Listen over de ti filmene blir offentliggjort like før jul.

Oscarnominasjon
En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ti filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres. Nominasjonen blir offentliggjort mandag den 13. januar 2020. Den 92. Oscarprisutdelingen finner sted den 9. februar 2020.

Norske Oscarnominasjoner
Tidligere norske langfilmer som har kommet gjennom nåløyet og har blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).