Årets Film fra Sør-festival går av stabelen 7.-17. november, og det er den prisvinnende filmen Parasitt som åpner den 11 dager lange festivalen.

Sjelden har internasjonale filmkritikere vært mer samstemte i sin hyllest av en film, samtidig som filmen har feid alle konkurrenter av banen ved billettkontorene, med enorme besøkstall på kino verden over. Parasitt vant Gullpalmen under årets festival i Cannes.

I filmen møter vi Kim Ki-taek, en arbeidsledig familiefar som bor sammen med kona og to voksne barn i en fattigslig kjellerleilighet med svært dårlige framtidsutsikter. Men når sønnen får sjansen til å jobbe for en rik familie åpner det seg nye muligheter for samtlige familiemedlemmer.

«Vi åpner Film fra Sør med en film som hylles både av publikum og kritikere over hele verden. Det er en helt utrolig prestasjon å beskrive klassekampen på en så utstudert og medrivende måte som det Bong Joon-ho gjør i Parasitt. Bong setter en helt ny standard ved å trekke motsetningene mellom fattig og rik opp på et annet nivå, og han gjør det med effektive virkemidler fra mange sjangre,» sier kunstnerisk leder i Film fra Sør, Lasse Skagen.

Regissør Bong Joon-ho selv beskriver filmen som en skildring av helt vanlige folk som havner i uunngåelig trøbbel. Parasitt er en komedie uten klovner, en tragedie uten skurker. Joon-ho er for tiden en av Sør-Koreas mest internasjonalt kjente filmskapere, og svært populær på hjemmebane. Skrekkfilmen The Host og den engelskspråklige action-thrilleren Snowpiercer er blant de best besøkte filmene i Sør-Korea noensinne.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen