Diego Maradona – mannen og myten

Diego Maradona er en britisk dokumentarfilm fra 2019, regissert av den prisbelønte regissøren Asif Kapadia. Kapadia er kjent for å portrettere berømmelsens bakside.

Han er mannen bak BAFTA-vinneren Senna, som handler om den brasilianske Formel 1-føreren Ayrton Senna, og Oscar-vinneren Amy, som handler om den britiske musikeren Amy Winehouse. Tre sterke historier om hvordan berømmelsen endret livene deres, men bare Diego Maradona er i live og kan fremdeles fortelle sin historie. Denne dokumentaren om en av de største fotballheltene gjennom tidene er satt sammen av mer enn 500 timer med opptak som aldri er blitt vist tidligere.

Dokumentaren består kun av gamle arkivklipp, og Maradona har selv fortellerstemmen. Kapadia har i tillegg intervjuet en rekke personer Maradona møtte på sin vei, noe som sørger for et utfyllende bilde av mannen og myten. Han er blitt hyllet som en fotballgud, men også sett ned på etter alle skandalene som har fulgt han gjennom livet. Denne dokumentaren forteller om fotballegenden Diego Maradona, men er også en ærlig og åpenhjertig historie om mannen bak legenden.Den fokuserer i hovedsak på Maradonas turbulente tid i den italienske byen Napoli, men vi får også et lite innblikk i oppveksten i en slumby i utkanten av Buenos Aires, og hans korte tid som spiller for Barcelona.

Tung periode

Etter en tung periode i Barcelona som var preget av sykdom, skader og mange krangler, blant annet med klubbens egen president, gikk Maradona over til Napoli i 1984. Da Maradona ankom Napoli ble han ønsket velkommen av flere titusentalls mennesker, og alle hadde store forventninger til at Maradona skulle lede laget på rett spor og gi byen et sårt trengt løft. Det er ingen tvil om at argentineren satte Napoli på kartet, og han ledet Napoli til sin første tittel noensinne. Dette var i Serie A-mesterskapet 1986-87, og det ble flere titler i ettertid med Maradona på banen. Serie A er nå i gang i Italia, og det er ikke umulig Napoli kan dytte Juventus ned fra tronen de har sittet på siden sesongen 2011-12. Napoli har ikke vunnet Serie A siden sesongen 1989-90, men de har vært jevnt gode de siste årene, og møtte Juventus i finalen sesongen 2018-19. Oddsen for at Juventus vinner er 1.40 på bet365, mens Napoli ikke kommer langt etter med 6.0 i odds. De har allerede vist en god innsats denne sesongen, og dette kan være sesongen de klatrer på toppen av pallen.

Vakker, brutal og trist

Det er ikke bare fotballen som står i fokus i dokumentaren. Skildringen av Diego Maradonas flerårige opphold i Napoli er blitt kalt både vakker, brutal og trist, og man trenger ikke være fotballinteressert for å bli beveget av dokumentaren. Historien om gategutten som ble en fotballgud er godt kjent, og fordi Maradona hele tiden var i søkelyset ble verden vitne til hvordan den enorme suksessen endte med et tragisk fall, samt nye oppturer og nedturer. I dokumentaren får publikum et sårt og mer personlig innblikk i Maradonas liv som, i tillegg til utrolige fotballprestasjoner og heltedyrkelse, var preget av fyll, narkotika, krangler, utroskap og kontakter innad i i mafiaen.