Vietnamkrigens beste filmer: 1970-tallet

I forbindelse med relansering av den endelige versjonen av Apocalypse nå ser vi nærmere på hvordan Vietnamkrigen har blitt skildret i filmhistorien. Gjennom flere tiår har vi fått utallige filmer om konflikten, enten som antikrigsfilmer, komedier eller filmer som har hyllet de som kjempet. Her er de beste filmene fra 1970-tallet.

 Vietnamkrigen er et stort og omfattende tema som er vanskelig å oppsummere. Dokumentarserien The Vietnam War (2017) av Ken Burns er et godt sted å begynne. Serien gir en særs grundig gjennomgang av krigen og forklarer alle dens årsaker og konsekvenser. Filmene om krigen har i hovedsak vært negative til krigen og har kommentert dens meningsløshet. Disse filmene har kommet i tre store perioder; den første på 1970-tallet var nær krigen, den andre kom på 1980-tallet og hadde en ny forståelse av krigen mens en liten oppsvingning på 2000-tallet igjen hadde en ny tolkning. Her er de beste filmene fra 1970-tallet.

Hjemkomsten

I 1978 kom både Hjortejegeren og Hjemkomsten (Coming Home). Dette var to svært forskjellige filmer om Vietnamkrigen og begge kjempet om Oscar-akademiets gunst. Hjemkomsten, som var dens norske tittel, omhandlet rehabilitering av hjemvendte soldater med deres varierte lidelser og livet til de enslige soldatfruene. Jon Voight spiller den hjemvendte soldaten Luke som er skadet og sengeliggende, og som ikke lenger føler seg velkommen i USA. Bruce Dern spiller på den andre siden den ambisiøse Kaptein Robert som er oppspilt før sin reise til krigen. Roberts kone Sally, spilt av Jane Fonda, melder seg som frivillig for å hjelpe til på senteret. Her møter hun Luke og følelser oppstår.

Hjemkomsten er et noe glemt undervurdert drama og en krigsfilm uten krigsscener. Den fokuserer på krigens etterspill, viser dens konsekvenser gjennom hjemvendte soldater og forteller hvordan de skal behandles med respekt til tross for sine nye handikapp.

Filmprosjektet begynte med at Fonda fikk et nært forhold til, og ønsket å lage en film om, den paralyserte soldaten Ron Kovic og hans memoarer Born on the Fourth of July. Luke var inspirert av Kovic, men manuset, som senere vant Oscar, utviklet seg gradvis bort fra hans historie. Filmen ble svært kontroversiell grunnet Fondas tur til Nord-Vietnam i 1972 og som ga henne tilnavnet Hanoi Jane. Likevel ble både Fonda og Jon Voight Oscar-belønnet for beste hovedroller. Filmen byr ellers på et nostalgisk tidsbilde med utstrakt bruk av tidstypisk musikk med Rolling Stone, Simon og Garfunkel, The Beatles og Bob Dylan.

Hjortejegeren

Vi følger hverdagslivet til en gjeng russisk-amerikanske kamerater og stålarbeidere i en liten by før tre av dem skal ut i krigen. Steve (John Savage) skal gifte seg, Nick (Christopher Walken) er hans forlover mens Michael (Robert De Niro) forbereder en siste hjortejakt før avreisen. Filmens første del vies samhold og kameratskap, den andre vies til krigen mens tredje del viser krigens konsekvenser. Vietnamkrigens nådeløse grusomhet med fangenskap og russisk rulett står i sterk kontrast til det varme og sammenvevde samfunnet hjemme.

Hjortejegeren (The Deer Hunter, 1978) er en svært vakker film til tross for dens grusomme scener og handling. Det er en sterk kontrast mellom skjønnheten i fjelljakten og det skitne utslettende livet i krigens jungel. Den klokker inn på tre timer og bruker all sin tid til å la publikum bli kjent med karakterene før vi på langtekkelig vis blir eksponert for tortur og avskyeligheter. Hjortejegeren tar opp temaer som at de hjemvendte ikke føler seg til rette hjemme og rehabilitering av stygt skadede soldater. Det er en av 1970-tallets beste filmer og byr på et utrolig skuespillerensemble som også inkluderer Meryl Streep. Regissør Michael Ciminos film vant fem Oscar-priser, deriblant beste film og beste regi, men han klarte aldri å gjenta denne mesterlige bragden senere.

Apokalypse nå

Francis Ford Coopolas Apokalypse nå (1979) relanseres nå i en nyoppusset og endret versjon som regissøren har kalt Final Cut. 40 år etter at den vant Gullpalmen i Cannes og nesten 20 år etter den utvidede Redux-versjonen, er klassikeren fortsatt høyst aktuell. Coppola trodde dette var den eneste filmen som kom til å omhandle Vietnamkrigen og ønsket derfor at den skulle inkludere alt. Publikum skulle oppleve og smake på galskapen samt sanse det skrekkelige med krigen.

Den begynner med at Kaptein Benjamin Willard, spilt av Martin Sheen, får i oppdrag å finne og drepe Obersten Kurtz, spilt av Marlon Brando, som viser tegn til galskap.Apokalypse nå er laget som en slags reiseskildring i Vietnamkrigens meningsløshet. Man blir aldri ferdig med filmen og leser man Joseph Conrads Mørkets hjerte, filmen baserer seg på boken, men har Vietnamkrigen som bakteppe, får man en helt ny forståelse av filmen. Apokalypse nå er fortsatt myteomspunnet med historier om hvordan Martin Sheen pådro seg hjerteinfarkt grunnet omstendighetene, en ustyrlig Dennis Hopper på kokain og ikke minst hvordan Marlon Brando kjempet for å omskrive manus.

Filmen gikk langt over sitt budsjett og en planlagt 17 ukers innspilling ble til 16 måneder. En tyfon ødela store filmsett, men sluttresultatet ble belønnet med åtte Oscar-nominasjoner. Apokalypse nå er en tidløs klassiker som nå kan sees på nytt på det store lerretet.