Jakob Oftebro skal spille prins i den kommende danske storfilmen om Kalamrunionen.

Trine Dyrholm er dronning og Jakob Oftebro norsk prins i ny dansk storfilm

Etter storsuksessen Dronningen skal Trine Dyrholm nå ikle seg rollen som dronning Margrete den første, som var regent i Danmark fra 1375-1412. 

Innspillingen av Margrete den første har akkurat startet i Danmark – og nå er rollelisten sluppet. I tillegg til Trine Dyrholm, som har hovedrollen, dukker også flere andre kjente navn opp. Jakob Oftebro har rollen som den norske prins Olav. Morten Hee Andersen spiller dronningens adoptivsønn Kong Erik og Søren Malling spiller biskop.

Kalmarunionen

Filmen, ganske enkelt kalt Margrete den første, handler om den sterke dronningen Margrete som styrte landet da Sverige, Norge og Danmark var samlet under Kalmarunionen.

Året er 1402. I spissen for Europas suverent største rike står en kvinne. Dronning Margrete har samlet de tre nordiske kongedømmene Sverige, Danmark og Norge i én union, som hun egenhendig styrer gjennom sin adoptivsønn Erik. Unionen er omgitt av fiender, og Margrete planlegger derfor et ekteskap mellom Erik og en engelsk prinsesse – en allianse, som skal sikre Unionens status som supermakt. Men en konspirasjon er på vei, som setter Margrete i et umulig dilemma, som kan koste henne sitt livsverk: Kalmarunionen.

Trine Dyrholm har hovedrollen som Margrete den første i det historiske eposet.

Solid regissør

Charlotte Sieling skal stå for regien. Charlotte Sieling ble først kjent i Norge gjennom dramaseriene Mordkommisjonen (2000-2002) og Krøniken (2004-2007). Senere fulgte Forbrytelsen, Broen og Borgen. Hun har jobbet i USA og regissert episoder på blant annet Graceland (2013), The Americans (2014) og Homeland (2014-2018). Tilbake i Danmark regisserte hun spillefilmen Mesteren (2017) med blant andre Jakob Oftebro.

– Jeg vil gi henne en stemme og fortelle deg om en av Europas sterkeste herskere, sier hun til Berlingske. – Kvinnen som opprettet Kalmarunionen med Danmark, Norge og Sverige som varte i 126 år. En kvinne som regjerte til tross for og ikke på grunn av sitt kjønn.

Charlotte Sieling har skrevet manus til Margrete den første i samarbeid med Jesper Fink og Maya Ilsøe, kjent for henholdsvis Før frosten og Arvingene.

Innspillingen har nettopp begynt. Filmen forventes å ha premiere i første halvdel av 2021.