Sean Connery er død – han ble 90 år gammel

Den legendariske skotske skuespilleren Sir Sean Connery døde i en alder av 90 år. Hollywood-stjernen var mest kjent for sin skildring av James Bond. 

Han debuterte som  007 i Dr. No i 1962 og dukket opp i syv Bond-filmer, inkludert Goldfinger, Diamonds are Forever og Never Say Never Again.

Sir Seans andre filmer inkluderte Highlander, The Rock, Indiana Jones and the Last Crusade og Jakten på Rød Oktober.
Gjennom karrieren vant han en rekke priser, inkludert en Oscar for sin rolle i The Untouchables.

Etter sju Bond-filmer fortsatte han med solid karriere i filmer som The Wind and the Lion, The Man Who Would Be King og Indiana Jones og det siste korstog.

Rollen tøff irsk politimann i depresjonstiden Chicago i Brian De Palmas´ De ubestikkelige (The Untouchables, 1987) ga ham en Oscar for beste birolle.

1964: Sean Connery poserer som James Bond i Goldfinger.

Debuterte i B-film

Hans første film var No Road Back, en B-krimfilm i 1956. Etter et intervju med produsentene Albert Broccoli og Harry Saltzman, fikk han James Bond-rollen uten å prøvespille. Det var et kontroversielt valg på den tiden, ettersom Connery var ukjent utenfor Storbritannia. Men Dr. No (1962), den første av Bond-filmene, gjorde ham til en internasjonal stjerne. Han fikk kun 30 000 dollar for rollen. Det ble snakk om helt andre honorar i ettertid.

Etter Bond-perioden gjorde han stor suksess på 1970-tallet i filmer som Mord på Orientekspressen (1974),  Vinden og løven  (1975) og Mannen som ville bli konge (1976). Robin og Marian (1976) mot Audrey Hepburn var ingen stor suksess, men kritikere omfavnet den, og filmen sementerte Connerys rykte som en allsidig, seriøs filmskuespiller.

På slutten av 70-tallet var det flere feiltrinn med filmer som  Meteor, A Bridge Too Far og Cuba. Men han kom tilbake i Terry Gilliams Time Bandits (1981). Han fil BAFTA for beste skuespiller for rollen i Rosens navn (1986) som ble et nytt høydepunkt og han mottok sin Oscar for De ubestikkelige i 1987.

På 1990-tallet hadde han sukess med filmer som Russlands hus (1990), Blodrød sol (1993) og Entrapment (1999)

Å parre Connery og Harrison Ford som far og sønn i den tredje Indiana Jones -filmen ble gedigen publikumsssukses. Han siste spilefilm ble The League of Extraordinary Gentlemen (2003).