De 10 beste Sean Connery-filmene

Sean Connery (1930-2020) er en av filmhistoriens største ikoner. Han er kanskje mest kjent som James Bond, men han har også gjort mange andre store rolletolkninger. Dette er vår guide til Connerys ti beste filmer.

 

Indiana Jones og det siste korstog

Sjanger: Action / Eventyr

Regissør: Steven Spielberg

Medvirkende: Sean Connery, Harrison Ford, Denholm Elliott

År: 1989

Steven Spielberg var aldri i tvil om hvem han skulle caste som faren til Indiana Jones (Harrison Ford). Mesterregissøren ønsket Sean Connery i rollen, og skotten takket ja med en gang. Castingen var en genistrek. De to skuespillerne har åpenbart storkost seg i hverandres selskap og de funker ekstremt bra sammen. Dette fantastiske samspillet, kombinert med en strålende fortalt historie, forrykende actionscener og kule eventyrelementer, gjør Indiana Jones og det siste korstog til en av de store actionfilmklassikerne. Vi blir aldri lei av å se Connery og Ford i en og samme film.

Strømmes på Viaplay

The Rock

Sjanger: Action / Thriller

Regissør: Michael Bay

Medvirkende: Sean Connery, Nicholas Cage

År: 1996

Den store 90-tallshelten Nicholas Cage har en av hovedrollene i denne heftige Michael Bay-filmen. Men det er likevel ikke han som stjeler scenene. Det er det Connery som gjør. Han spiller John Patrick Mason, en britisk agent som er påfallende lik James Bond. FBI-spesialagenten Dr. Stanley Goodspeed (Cage) trenger hans hjelp etter at terrorister har kapret den beryktede Alcatras-øya og truer med å slippe løs kjemiske våpen. Filmen fikk blandet mottakelse av anmelderne. Den slo likevel godt an blant publikum og spilte inn over 330 millioner dollar på kinoer verden rundt. Connery er både tøff og karismatisk, samtidig som han har glimt i øyet. Han har sjeldent vært bedre.

Strømmes på Viaplay

Marnie

Sjanger: Thriller / Drama

Regissør: Alfred Hitchcock

Medvirkende: Tippi Hedren, Martin Gabel, Sean Connery

År: 1964

Denne psykologiske Alfred Hitchcock-thrilleren har en høy stjerne i vår bok. Connery var på dette tidspunktet mest kjent som agent 007, og det var mange som var i tvil om han kunne beherske andre, mer komplekse roller. For mange kom det derfor som en stor overraskelse da det ble kjent at Hitchcock hadde castet Connery som forretningsmann Mark Rutland, som forelsker seg i innbruddstyven Marnie – spilt av Tippi Hedren (Fuglene). Resultatet er en av Connerys mest fascinerende roller. Hans karakter er både forførerisk og sjarmerende, og en som skjuler sine mørke sider. Marnie er en intenst spennende og evig fascinerende film.

Filmen kan leies i iTunes Movies

 

From Russia with Love

Sjanger: Action / Thriller

Regissør: Terence Young

Medvirkende: Sean Connery, Daniela Bianchi, Pedro Armendáriz

År: 1963

Dette er den andre filmen i den kjente spionserien og Connerys egen James Bond-favorittfilm. Det er lett å skjønne hvorfor. From Russia with Love er en utrolig vellaget, Hitchcock-inspirert thriller med den kalde krigen som bakteppe. Regissøren Terence Young har laget en film som overbeviser stort, med store meneder av både spenning, action og den ene overraskende vendingen etter den andre. Agent 007 får i oppdrag å finne et avkodingsapparat som er i hendene på russerne. Det hemmelige oppdraget fører Bond til Istanbul hvor han møter den russiske agenten Tatiana Romanova, spilt av Daniela Bianchi. Tatiana forteller til Bond at hun ønsker å hoppe av til Vesten. Men det hun ikke forteller, er at hun er sendt på oppdrag fra russerne. Samtidig legger den internasjonale forbryterorganisasjonen SPECTRE en plan for å drepe Bond. Connery har en enorm tilstedeværelse og han er både tøff, farlig og karismatisk, mens Bianchi imponerer stort i rollen som en mangefasettert Bond-kvinne. Vi må også nevne Robert Shaw (Haisommer, The Sting). Han er strålende som Red Grant – en sjarmerende, men ekstremt farlig håndlanger!

Strømmes på Viaplay

De ubestikkelige

Sjanger: Action / Drama

Regissør: Brian De Palma

Medvirkende: Kevin Costner, Sean Connery, Charles Martin Smith

År: 1987

I en liste over Connerys beste roller, er det umulig å ikke ha med The Untouchables, eller De ubestikkelige som var den norske tittelen. Connery fikk mye ros for sin rolle som den modige og eldre politimannen Elliot Ness. Han ble belønnet med både Oscar og Golden Globe, og i tillegg nominert til BAFTA. I denne filmen møter vi den føderale agenten Eliot Ness (Kevin Costner) som allierer seg med Elliot for å ta knekken på erkegangsteren Al Capone (Robert De Niro). Historien ender med at den amerikanske storforbryteren ble dømt for dømt til 11års fengsel. Men våre helters vei frem mot dette målet ikke akkurat uten farer. The Untouchables er blant 1980-tallets store favoritter og en av Brian De Palma (Scarface) sine beste filmer. Dette er en film med sitrende spenning, heftige katt-og-mus-sekvenser, et skuespillerlag i storform og et udødelig soundtrack av Ennio Morricone. En filmopplevelse av de sjeldne!

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie

Jakten på Rød Oktober

Sjanger: Action

Regissør: John McTiernan

Medvirkende: Sean Connery, Alec Baldwin, Scott Glenn

År: 1990

Her møter vi Connery i rollen som den sovjetiske ubåtkaptein Marko Ramius. En hvilken som helst annen skotsk skuespiller ville aldri klart å gjøre en overbevisende tolkning av en sovjeter. Men Connerys karisma og enorme tyngde som skuespiller gjør rollen overbevisende. Handlingen går ut på at den amerikanske regjeringen mistenker at Ramius planlegger et angrep. CIA-analytikeren Jack Ryan (Alec Baldwin) blir satt på saken.  Han har en teori om at ubåtkapteinen ønsker å hoppe av til Vesten. Samtidig får de vite at den russiske marinen og luftforsvaret forsøker å finne Ramius. Og med det er ubåtjakten i gang! Vi har sjeldent sett en like spenningsmettet og nervepirrende film som Jakten på Rød Oktober. En actionthriller i særklasse!

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie

Entrapment

Sjanger: Action

Regissør: Jon Amiel

Medvirkende: Sean Connery, Catherine Zeta-Jones, Ving Rhames

År: 1999

En annen Bond-liknende film Sean Connery gjorde på 90-tallet, var Entrapment. Filmen starter med at et Rembrandt-maleri blir stjålet i New York. Forsikringsetterforskeren Virginia «Gin» Baker, portrettert av Catherine Zeta-Jones, får i oppgave å finne ut hvem som stod bak tyveriet. Hun tror det er Robert «Mac» MacDougal, men hun ingen håndfaste beviser. Sammen med sine kollegaer legger hun en plan for å få ham til å avsløre seg. MacDougal lar seg imidlertid ikke lure så lett. Entrapment fikk jevnt over gode kritikker. Den legendariske filmanmelderen Roger Ebert var blant dem som lot seg begeistre. Han mente i sin anmeldelse at dynamikken mellom Connery og Zeta-Jones var upåklagelig, og konkluderte med at «filmen består av den ene forseggjorte ranssekvensen etter den andre. Avslutningssekvensen er en Bond-film verdig».

Filmen kan leies i iTunes Movies

Mannen som ville bli konge

Sjanger: Eventyr / Action

Regissør: John Huston

Medvirkende: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer

År: 1975

Denne John Huston-filmen er et godt tips til deg som har sansen for tørrvittig, britisk humor og eventyr i spektakulære kulisser. Sean Connery og Michael Caine spiller to eventyrlystne britiske offiserer som velger å forlate India. De har som mål å bli herskere i det sagnomsuste kongeriket Kafiristan, og legger ut på en spennende, men ikke ufarlig, ferd gjennom de majestetiske fjellene. Caine og Connery er en fantastisk duo som sprer mye glede og humor i en av 1970-tallets virkelig store klassikere.

Filmen kan leies i iTunes Movies

Goldfinger

Sjanger: Action

Regissør: Guy Hamilton

Medvirkende: Sean Connery, Gert Fröbe, Honor Blackman

År: 1964

Goldfinger må sies å være den mest innflytelsesrike Bond-filmen av dem alle. Filmen satte standarden for alle actionfilmer, samtidig som den gjorde Connery til et globalt ikon. Agent 007 står denne gangen overfor Goldfinger. Skurken er såpass glad i gull at han planlegger å angripe militærbasen Fort Knox, som oppbevarer en betydelig del av USAs gullreserve. Bond må gjøre alt han kan for å stoppe denne galningen, men han møter mange hindringer på veien – ikke minst håndlangeren Oddjob med sin dødelig hatt. Heldigvis får Bond hjelp av flere vakre kvinner som Pussy Galore (Honor Blackman) og Jill Masterson (Shirley Eaton). Goldfinger har med god grunn blitt kåret til tidenes beste Bond-film. Den er proppfull av minneverdige øyeblikk, deriblant Aston Martin DB5-biljakten, Shirley Basseys ikoniske tittelmelodi, scenen med den gulldekte Bond-piken og Connery har aldri vært mer sofistikert.

Strømmes på Viaplay

The Presidio

Sjanger: Thriller

Regissør: Peter Hyams

Medvirkende: Sean Connery, Mark Harmon, Meg Ryan

År: 1988

Dette er blant de mer ukjente Connery-filmene som fortjener et langt større publikum. I registolen finner vi Peter Hyams, som noen år tidligere hadde regissert Connery i sci-fi-westernfilmen Outland. Den skotske skuespilleren bekler rollen som Oberst Alan Caldwell. Han tvinges til å samarbeide med politiet etter at en av hans ansatte blir funnet brutalt drept. Det skal imidlertid vise seg at Caldwell og politiinspektøren Jay Austin – spilt av The West Wing-skuespilleren Mark Harmon – ikke kommer godt overens av flere grunner. The Presidio er en elegant thriller med kule one-liners, drivende actionscener og spenning til siste sekund. Om du liker filmer som 48 timer, The Rock og Dirty Harry, bør du absolutt få med deg denne.

Strømmes på Viaplay