Kunsten å plystre.

Dokumentarbølge under Den norske filmfestivalen

Når Den 49. norske filmfestivalen starter opp 21. – 27. august, skjer det blant annet med et stort fokus på norsk dokumentarfilm. Det er nå klart at hele 6 filmer vil få sin Norgespremiere i Haugesund.

 De seks filmene er Kunsten å plystre (regi: Per Maning), Mind of Modernism (regi: Paul Tunge), Nattebarn (regi: Petter Aaberg og Sverre Kvamme), Oh, it Herzt! (regi: Gunnar Hall Jensen), Seyran Ates: Sex, Revolusjon og Islam (regi: Nefise Özkal Lorentzen) og Vi blir hjemme (regi: Maren Victoria Thingnæs og Marianne Mørk)

– Det skal bli utrolig stas å igjen kunne ønske velkommen til filmfestival i Haugesund i august, etter det som har vært et tungt år for norsk kino- og filmbransje. Gode dokumentarfilmer blir stadig viktigere, og bidrar til å belyse sosiale, kulturelle og historiske problemstillinger. Det at vi allerede kan se frem til å presentere disse seks flotte og svært forskjellige filmprosjektene er utrolig gøy, og vi får virkelig demonstrert hvor vanvittig sterkt det norske dokumentarfilmmiljøet er for tiden, sier festivaldirektør Tonje Hardersen.

 Stort spenn

Norske dokumentarfilmer må sies å være inne i en gullalder og har gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt de siste årene. Flere av årets filmer er allerede tatt ut til å vises under anerkjente internasjonale filmfestivaler, før de får sitt første møte med et nasjonalt publikum i Haugesund.

De seks filmene som får Norgespremiere i Haugesund, har et stort spenn i både tematikk og sjanger. Mens den ene er et forfatterportrett, omhandler de andre alt fra psykisk helse, modernistisk arkitektur, islam og seksualitet, ungdom under lockdown, til lydene vi omgir oss med.

– Filmskapere og medvirkende vil alle ta turen til Haugesund, og gleder seg til å gå på rød løper og møte sitt norske publikum til fysiske visninger i festivalens kinosaler, forteller Hardersen.

Filmomtaler

Kunsten å plystre er et unikt portrett av forfatteren Thorvald Steen regissert av fotografen Per Maning, kjent for sine karakteristiske dyreportrett. Maning har dokumentert sin venn Steen i over 25 år, og resultatet har blitt en visuell fest og et nært portrett av en uvanlig mann.

Mind of Modernism er et tredelt portrett av norsk modernistisk arkitektur. Paul Tunge har tidligere laget «Ad Astra», en film om norske kirker og «Bauta» om offentlige bygg. Disse er nå satt sammen med et helt nytt segment om eneboliger, til langfilmen Mind of Modernism, lydsatt av Kim Hiorthøy.

Nattebarn er en rå og usminket film om unge mennesker som slåss mot demoner. Høsten 2017 står Petter på toppen av en bro og skal avslutte livet sitt, men han blir stoppet av politiet i siste liten. Dette blir starten på en terapeutisk reise sammen med bestevenn og medregissør Sverre, som vil bringe lys inn i både Petters mørke sinn og livene til de andre unge menneskene som de møter på deres vei.

Oh, it Hertz! er en ny film fra den kjente dokumentarfilmskaperen Gunnar Hall Jensen. Jensen undersøker historien om hvorfor nazistene endret standardfrekvensen på A-tonen fra 432 til 440 Hertz sammen med musikkviter og sanger Laurie Amat. Vi får møte ulike lydeksperter verden over, og vil nok aldri lytte til verden på samme måte igjen.

Seyran Ates: Sex, Revolusjon og Islam følger imanen og feministen Seyran Ateş, som kjemper for en seksuell revolusjon innen Islam. Til tross for to fatwaer mot henne, reiser hun modig verden rundt for å bidra til en mer tolerant og inkluderende verden. Filmen er også en reise i hennes egen personlig historie, fra en barndom i slummen i Istanbul til et internasjonalt ikon.

Vi blir hjemme lar oss bli med hjem til 11 barn og ungdommer fra ulike verdensdeler under pandemiens første år, fra mars 2020 til januar 2021. Filmen viser ikke bare i hvilken grad de får verden snudd på hodet, men også at de alle deler en felles bekymring for verden og et sterkt behov for håp – til tross for svært ulike liv og omstendigheter. Sammen vever de en global fortelling om konsekvensene av lockdown. Produksjonsselskapet Fuglene har co-produsert en serieversjon av filmen for web med aftenposten.no, og får nå Norgespremiere på langfilmen i Haugesund.

Spillefilmer

Fiksjonsfilmene vil selvsagt være like viktige for festivalprogrammet i år som de alltid har vært.

– Vi har et godt håp om å få mange flere spennende norske og nordiske filmer inn i programmet, og ser fram til å presentere både film og seminarprogrammet utover våren, sier Hardersen.