Imponerende Tromsø-program

– Ytringsfrihet og sensur er temaer som spenner på tvers av alle seksjonene i årets program. Mangfold er et av festivalens varemerker, noe som også preger årets program. Konflikten i Midtøsten er bakteppe for flere filmer, både komedier, dramaer og dokumentarer, sier festival- og programsjef Martha Otte.

Norske premierer

NORSKE HORISONTER er et nytt sideprogram av året, og byr på premierer av seks splitter nye norske filmer – to av dem får sin verdenspremiere på TIFF. En av dem er
Karenina & I, en dokumentar som følger skuespiller Gørild Mauseth, og hennes arbeid med karakteren Anna Karenina, på en reise gjennom Russland. Der skal hun spille Anna Karenina – på russisk.

Ishavsblod er en barsk dokumentar om det som kanskje er Norges aller siste selfangsttokt, etter at regjeringa satte en stopper for fangsten i 2015. Filmen er en Tromsø-produksjon, regissert av Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen.

  – Det er første gang vi har premiere på så mange norske filmer på en og samme festival. Flere av disse er nordnorske, noe som så klart er ekstra gledelig, sier festivalsjef Otte.

Zaradasht Ahmeds
Nowhere to Hide, som vant hovedprisen på verdens største dokumentarfilmfestival IDFA, er også en del av programmet.

Rumensk hedersgjest

Gullpalmevinneren Cristian Munigu blir hedersgjest på festivalen, og hans nye film
Den store prøven er i festivalens konkurranseprogram. Det vises også et retrospektiv med fire av hans tidligere filmer, deriblant
4 måneder, tre uker og 2 dager, som han fikk Gullpalmen i Cannes for i 2007.

– Munigu er en av den moderne filmens mestere, og det er en glede og ære å få han som gjest til Tromsø, sier Martha Otte.

Samisk og tyrkisk film

I år er det 100 år siden det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Tråante (Trondheim) 6.-9. februar 1917, og som senere har blitt utgangspunkt for samenes nasjonaldag. Tromsø Internasjonale Filmfestival markerer denne viktige begivenheten i samefolkets historie med eget program med tittelen Sápmi 100.

– Vi har valgt ut fire filmer som har vært viktige bidrag til samisk film, og som tematiserer samisk historie på fremragende måter. Visningen av
Veiviseren som filmkonsert med live soundtrack blir høydepunktet, sier festivalsjef Martha Otte.

Årets fokusland er Tyrkia. Denne spesielt kuraterte seksjonen består av nye stemmer fra Tyrkia, med mål om å gi et bilde på hvor kompleks den tyrkiske identiteten er.

– De to eldste filmene er knapt to år gamle, og hadde sine verdenspremierer i Venezia 2015. Den ferskeste hadde sin premiere i Antalya i 2016, og TIFF vil holde den internasjonale premieren. Med unntak av én film, er samtlige debutfilmer, sier program- og festivalsjef Martha Otte.

 LES OM ALLE FILMENE TIL TIFF 2017 HER