Amanda-prisene

(Haugesund) I kveld avholdes Norges svar på Oscar – Amandapris-utdelingen. Vi rapporter fortløpende om vinnerne. I alt vil det bli delt ut 22 priser i løpet av kvelden.

Åse Kleveland delte ut årets første pris – for Beste mannlige birolle. Prisen gikk til Nader Khademi for sin rolle i Ninjababy.

− Tusen takk til de som synes det var en god ide. Takk til mamma og pappa for alt dere har ofret. Gratulerer til alle som har vært med å lage denne filmen, sa Khademi fra scenen.

Prisen til beste kvinnelige birolle ble tildelt Pia Halvorsen for sin prestasjon i Den største forbrytelsen.

− Jeg er kjempeoverrasket. Dette er en helt unik film å være å få lov til å være med i. Først og fremst takk til Marte Michelet som skrev boken, fantefilm og regissøren Eirik Svensson. La oss aldri glemme denne historien, sa hun i sin takketale.

Beste dokumentarfilm-prisen gikk til Kunstneren og tyven, regissert av Benjamin Ree.

− Tusen, tusen takk. Dette er helt fantastisk. En spesiell takk til Barbora og Karl-Bertil. Takk for at dere åpnet opp for oss. Jeg var ganske nervøs da jeg skulle filme dere for første gang. Det gikk heldigvis bra, smilte regissøren.

Hva er en kvinne vant prisen for Beste kortfilm.

− Det betyr mye for meg å ta imot denne prisen. Jeg vil bare si tusen takk til alle som har sett den, stilt spørsmål ved den og delt den videre. Det har vært en ganske personlig film. Jeg er glad for å ha hatt muligheten til å ta del i denne viktige samtalen, fortalte Marin Håskjold.

Viktor Kosakovskiy og Egil Håskjold Larsen stakk av med prisen for Beste foto for Gunda.

Johan Fasting, Inga Sætre og Yngvild Sve Flikke fikk Beste manus-prisen.

Jakob Oftebro delte ut prisen for Beste barnefilm, som gikk til Tottori! Sommeren vi var alene, regissert av Silje Salomonsen og Arild Østin Ommundsen.

− Tusen takk til juryen som løfter frem barnefilmen. Det er utrolig gøy å vinne en pris på norsk filmfestival, uttalte Silje Salomonsen.

Beste klipp ble delt ut til Robert Stengård for Kunstneren og tyven.

− Wow, det er en stor ære for meg. Jeg vil takke spesielt Benjamin og Ingvil, sa Stengård.

Beste lyddesign gikk til Alexander Dudarev for Gunda.

Generasjon Utøya vant prisen for Folkets Amanda.

Beste visuelle effekter gikk til Dennis Kleyn og Peer Lemmers for Dragevokterens jul.

Ulrika Axén og Tobias Eiving fikk prisen for Beste Produksjonsdesign/scenografi for Den største forbrytelsen.

Ingjerd Meland, Marianne Stranger, Itonje Søimer Guttormsen, Birgitte Larsen, Nina Buer Brun vant Beste kostyme for Gritt.

Prisen for Beste regi var det Yngvild Sve Flikke for Ninjababy som fikk.

− Tusen takk til juryen selvfølgelig. Jeg ville lage en morsom film om et alvorlig tema – om det upolerte, om det menneskelige. En slags hyllest til skitne og det rotete. For å lage det uperfekte har jeg hatt med meg mange dyktige folk. Det har vært så gøy å jobbe med dere. Dere har hevet det tusen hakk, sa regissøren på scenen.

Beste maske/sminke gikk til Maria Bjørnnes Hermansen og Fie Baro for Prosjekt Z.

Beste originalmusikk ble tildelt Thomas Dybdahl for Tottori! Sommeren vi var alene.

Kristine Kujath Thorp vant prisen for Beste kvinnelige skuespiller for Ninjababy, mens Jakob Oftebro vant Beste mannlige skuespiller for Den største forbrytelsen. Det var en tydelig rørt skuespiller som tok imot prisen.

− Dette hadde jeg aldri trodd at skulle skje. Jeg så utrolig dårlig på å holde taler. Dette er en så stor ære. En stor applaus til Arthur Berning og Pål Sverre Hagen. Jeg hadde aldri stått her hvis det ikke hadde vært for familien min, sa Oftebro.

Prisen for Beste utenlandske kinofilm ble gitt til Et glass til av Thomas Vinterberg.

Filmskaper Oddvar Bull Tuhus tok imot prisen for årets Æres-Amanda

Kveldens siste pris – Beste norske kinofilm – gikk til Kunstneren og tyven.