Medisinsk utstyr i film– ekte eller filmtriks?

Film og serier basert på leger og sykehus er en stor sjanger med mange tilhengere. Mens kanskje flere med medisinsk bakgrunn rister med hodet er vi resten helt oppslukt. Er virkelig alt vi ser av medisinsk utstyr i filmverdenen falskt? Eller finnes det noe sannhet i det?

Før sykehusseriene var en stor hit, så var det krimseriene som herjet. Da serien House M.D. begynte å gå på TV tidlig 2000-tallet skjedde det en stor omveltning. 

Serien startet en stor trend og publikum fikk aldri nok. Hva gjør disse seriene så avhengighetsskapende?

81,8 millioner seere hver uke

House M.D. sin storhetstid var det 81,8 millioner mennesker som fulgte Hugh Laurie som Dr. House hver uke. 

Det er David Shore som har skapt den briljante «House». Serien handler om en diagnostiker som har i oppgave å finne ut av medisinske gåter ingen andre klarer å løse. En kan si at serien løst bygger på Sherlock Holmes og knytter dermed to spennende sjangre sammen. De som var med på krimbølgen kunne også nyte en episode av House M.D.

Et år senere ble Grey’s Anatomy introdusert til TV-tittere. En annen sykehusserie, der hovedpersonene er en gjeng unge legestudenter i turnustjeneste. 

I dette såpeuniverset er gruppen vi blir introdusert til både kollegaer og nære venner. Dette er også en serie det er lett å like ettersom man kjenner seg igjen i de unge studentene som prøver å finne veien i livet, samtidig som serien fronter mye nytt og ukjent man blir fascinert av. 

Selv om Grey’s Anatomy går mot sin siste sesong nå, så er sykehusseriene på ingen måte ferdige med å gå på TV. Det er fremdeles et stort publikum for sykehusserier og nyere programmer, slik som The Good Doctor, som gjør det veldig bra. 

Blir vi lurt?

Et eksempel som strider mot skeptikerne av sykehusserienes kredibilitet er Abbott. Som et multinasjonalt legemiddelselskap basert i USA er de lett tilgjengelige for Hollywood. Med sin autorisasjon for nødssituasjonsbruk og flittig arbeid for å utvikle midler mot hypertoni og antibiotika er produktene deres alt annet enn falske.

Selv om filmene og seriene som utfolder seg på sykehus ofte er basert på oppdiktede figurer, så betyr ikke det nødvendigvis at alt er falskt. Akkurat som at karakterene får ekte sykdommer, så er flere av legemidlene og utstyrene som blir brukt også ekte. Dette er naturligvis ikke alltid tilfellet, men seere har ingen grunn til å føle seg rundlurt.