Ruben Östlund – kongen av dårlig stemning

Historien om hvordan en skittunge fra Gøteborgs skjærgård tok hjem en av filmverdenens mest prestisjefylte priser – to ganger.

I mai 2022 blir Ruben Östlund en av bare ni regissører i verden som kan kalle seg to ganger Gullpalmevinner. Samtidig sliter han med bildet av det mannlige kreative geni.

Hør podkasten til Sveriges Radio om Ruben Östlund som vokser opp med sin mor og katt Bilbo på Styrsö. Kjærligheten til ski og kameraet tar ham etter hvert hele veien til filmregistudiet i Gøteborg. Sammen med sin nyfunne venn og medarbeider Erik Hemmendorff bestemmer Ruben seg for at de skal lage film helt etter deres eget motto. De er fast bestemt på å vise hvordan folk har det i virkeligheten, og gjøre opprør mot den koselige kinostemningen og de store følelsene. Publikum og kritikere viser seg først å være vanskelig å sjarmere, men snart er Erik og Ruben på vei til Cannes.

I årene som følger står filmene deres i sentrum for debatter om blant annet rasisme, klasse, den moderne mannsrollen, mennesker i grupper – og smertelig rigid stemning.

Dette er en dokumentar om regissøren som ønsker å ta seksti opptak før han blir fornøyd. Den ble produsert våren 2022.

HØR PODKASTEN HER