«Grease»-stjernen Olivia Newton-John er død

Olivia Newton-John er død. Hun fikk sitt gjennombrudd i rollen som Sandy i musikalen «Grease» i 1978. Hun ble 73 år gammel.

Newton-John ble født 26. september 1948 i Cambridge, England, den yngste av tre barn. Familien emigrerte til Australia da hun var fem år, da faren hennes, Brinley eller «Bryn», ble utnevnt til dekan ved University of Melbournes Ormond College. Gitt familiens stamtavle, virket det uunngåelig at hun ville bli akademiker.

Bestefaren hennes var en nobelprisvinnende fysiker, hvis beste venn var Albert Einstein, faren hennes var en Enigma-kodeknekker fra andre verdenskrig. Men det var tidlig klart at hennes evner var for sang, ikke vitenskap.

Newton-John slo gjennom som popstjerne og ble en av de største australske artistene på 70-tallet. Hun filmdebuterte  i komedien «Toomorrow» (1970), men den slitsomme produksjonen gjorde at hun nesten sluttet med skuespillet for godt. Heldigvis ble hun overtalt tilbake for den kvinnelige hovedrollen i musikalen «Grease» som paret henne med John Travolta. Suksessen var gitt, og filmen ble en av de mest innbringende i 1978.

Filmrollene på CV-en hennes er få, men spenner fra fantasymusikalen «Xanadu», en beryktet flopp fra 1980, og den romantiske «Two of a Kind» (1983), som gjenforent henne med Travolta. Hennes siste skuespilleropptreden var gjesteopptredener i «Sharknado 5» (2017) og komedien «The Very Excellent Mr Dundee» (2020).

Siden hun ble diagnostisert med brystkreft på begynnelsen av 1990-tallet, har Olivia Newton-John vært talsperson for kreftforskning. Høsten 2018 fortalte hun at kreften hennes hadde kommet tilbake for tredje gang.

«Dame Olivia Newton-John døde fredelig i sitt hjem i Sør-California i morges, omgitt av familie og venner. Olivia har vært et symbol på triumf og håp i over 30 år da hun delte sin reise med brystkreft,» skriver ektemannen John Easterling på stjernens Instagram.