«Oppenheimer» har ennå ikke fått premieredato i Japan

Fredag er den verdenspremiere på filmen som skildrer bombingene av Hiroshima og Nagasaki i 1945, som drepte rundt 200 000 mennesker.

Når utgivelsesdatoen for Christopher Nolans nye episke Oppenheimer nærmer seg, har det begynt å sirkulere rykter om at filmen er forbudt i Japan.

Oppenheimer følger livet til den teoretiske fysikeren J Robert Oppenheimer som utviklet den første atombomben for det topphemmelige Manhattan-prosjektet.

Atomvåpen førte til død og ødeleggelse på Japan under Stillehavskrigen i 1945. USA detonerte to atombomber over henholdsvis de japanske byene Hiroshima og Nagasaki, og drepte omtrent 200 000 mennesker, hvorav de fleste var sivile. Det er fortsatt den eneste bruken av atomvåpen i en væpnet konflikt.

Oppenheimer har ennå ikke en premieredato for Japan, noe som får noen til å spekulere i at filmen har blitt forbudt i det territoriet.
Imidlertid har denne teorien blitt avkreftet. En talsperson for Universal Pictures sa til Variety i juni at «planene ikke er ferdigstilt i alle markeder».

Siden filmens premierevisninger de siste par ukene, har Nolan sagt at folk forlater kinoer «ødelagt».
«Det er en intens opplevelse fordi det er en intens historie. Jeg viste den til en filmskaper nylig som sa at det er en slags skrekkfilm. Jeg er ikke uenig, sa han.

– Like det eller ikke, J Robert Oppenheimer er den viktigste personen som noen gang har levd, sa Nolan på CinemaCon i Las Vegas, den årlige konvensjonen for kinoeiere, tidligere i år. «Han gjorde verden vi lever i på godt og vondt. Historien hans må sees for å bli trodd.»

Barbie forbudt i Vietnam

Greta Gerwigs Barbie, som premiere samme dag som Oppenheimer, har blitt forbudt i Vietnam på grunn av en kontroversiell skildring av Sør-Kinahavet. En scene som viser et kart som viser det som ser ut til å være «ni-strekstreken». Linjen er en representasjon av Kinas territorielle krav i Sør-Kinahavet, som Vietnam sier krenker landets suverenitet.

Kina og Vietnam har lenge vært i strid om regionen, mens Taiwan, Filippinene, Brunei og Malaysia alle gjør krav på deler av havet.

I en uttalelse til Variety sier Warner Bros at «kartet» som ble vist var ment å skildre «Barbies fantasireise fra Barbie Land».

Barbie er kommunistpropaganda

Blant de som misliker Barbie-filmen er den republikanske senatoren Ted Cruz som hevder at filmen er kinesisk kommunistpropaganda: