Foto: Geir Kamsvåg

Irettesatte journalist på pressekonferansen til «A Different Man»

Under en pressekonferanse på filmfestivalen i Berlin for «A Different Man», irettesatte Sebastian Stan en journalist som beskrev karakteren hans, som har en ansiktsvansiring, som et «beist».

BERLIN: Aaron Schimbergs «A Different Man» med Renate Reinve og Sebastian Stan i hovedrollene ble vist på fredag på filmfestivalen i Berlin.

Filmen følger den ambisiøse New York-skuespilleren Edward (Sebastian Stan) som gjennomgår en radikal kirurgisk prosedyre for å drastisk endre sitt vansirede utseende. Som et resultat endrer mange ting seg i livet hans, og likevel forblir alt urovekkende det samme. Renate Reisve spiller hans nabo, en dramatiker som skal sette opp et stykke Off-Broadway. Det viser seg å handle om nettopp naboen Edward.

Nytt liv

Selv om  Edward kanskje har forandret seg utad og kan starte et nytt liv, er han fortsatt den han er og ikke den han vil være. Når han går glipp av sitt livs rolle i skuespillet til Reinsves karakter, blir hans nye drømmeansikt til et mareritt. A Different Man er en mørk og samtidig humoristisk thriller som fordyper seg i den mørke sfæren mellom selvoppfatning og andres oppfatning.

Det ble en liten oppstandelse da en bulgarsk journalist spurte Stan: «Hva tror du skjer etter transformasjonen fra dette såkalte «beistet», som de kaller ham, til denne perfekte mannen?» (Stan har på seg en ansiktsprotese i første halvdel av filmen.)

Forutinntatte

«Jeg må korrigere deg litt angående ordvalget der,» sa Stan. «Noe av hvorfor filmen er viktig er fordi vi ofte ikke har det riktige vokabularet. Det er litt mer komplekst enn det, og det er åpenbart språkbarrierer og så videre, men «beist» er ikke ordet. Til syvende og sist er det interessant å høre dette poenget fordi jeg føler at det er det filmen sier: Vi har disse forutinntatte ideene. Vi er ikke utdannet til å forstå denne opplevelsen spesielt.»

A Different Man går inn i komplekse spørsmål rundt funksjonshemming, persepsjon og identitet.

«Det hadde vært veldig enkelt å gjøre denne filmen litt mer kampanjepreget, men jeg tror publikum er mye mer intelligente enn amange tror,» sa Pearson. «En god film vil endre hva og publikum tenker for en dag, men en storartet film vil endre hvordan et publikum tenker resten av livet.»

«Det har alltid vært veldig viktig for meg at hvis jeg lager filmer om mennesker med vansiring, så kaster jeg folk med vansiring,» sa regissør Schimberg, som har en ganespalte, bemerket at han har «gått gjennom livet og lurt på: ‘Hvor mye av dette definerer meg?»