Fransk domstol frikjenner Roman Polanski for ærekrenkelse

En fransk domstol har frikjent Roman Polanski i en ærekrenkelsessak anlagt av den britiske skuespillerinnen Charlotte Lewis.

Lewis hevdet at Polanski voldtok henne på 1980-tallet, da hun var tenåring. Polanski tilbakeviste anklagen i et intervju fra 2019, og sa til det franske magasinet Paris Match: «Den grunnleggende egenskapen til en god løgner er et utmerket minne.»

Retten sa at den ikke avgjorde sannheten til Lewis’ påstander, men vurderte om Polanski hadde overskredet grensene for sin rett til ytringsfrihet.

Lewis hadde en mindre rolle i den Oscar-vinnende regissørens utgivelse Pirates fra 1986. I 2010 hevdet hun at Polanski voldtok henne i leiligheten hans i 1983 da hun var 16. Hun rapporterte ikke om den påståtte forbrytelsen da den skjedde.

Det gjorde hun imidlertid etter at Polanski kalte anklagene en «avskyelig løgn». Polanski siterte også en uttalelse tilskrevet Lewis der hun fortalte en tabloidavis at hun hadde «ønsket å være elskerinnen hans». Lewis bestred nøyaktigheten av sitatet.

Vil anke

I en tale utenfor rettssalen sa skuespillerinnen: «Jeg føler meg trist og sviktet. Det er en trist dag for kvinner og menn. Men den er ikke over. Vi kommer til å anke.»

Polanski, nå 90 år gammel og kjent for filmer som «Chinatown», «Rosemary’s Baby» og «The Pianist», flyktet fra Hollywood i 1978 etter å ha erkjent straffskyld for å ha hatt sex med en 13-åring. Han ble aldri formelt dømt.

I 2005 utstedte USA en internasjonal arrestordre på Polanski, som ble varetektsfengslet to ganger – en gang i Sveits og en gang i hjemlandet Polen. Ingen av landene gikk imidlertid med på amerikanske krav om utlevering.

Polanski har møtt lignende anklager om seksuelle overgrep fra en rekke kvinner i kjølvannet av #MeToo-bevegelsen. Ingen av disse har havnet i retten, og Polanski har på det sterkeste benektet anklagene.

Tirsdagens rettsavgjørelse kommer samtidig med åpningen av filmfestivalen i Cannes  hvor det har vært mye spekulasjoner om den planlagte publiseringen av en «eksplosiv» liste over 10 ledende filmindustrimenn anklaget for å være #MeToo-misbrukere.