4K + Blu-ray: «Glory» – Borgerkrigsfilm med 35 års jubileum

Den største kampen i denne tre ganger Oscar-belønnede borgerkrigsfilmen utspilles ikke på slagmarken.  

Regissør Edward Zwick har jobbet med de største skuespillerne i Hollywood som Brad Pitt i Lidenskapens pris (Legends of the Fall, 1994), Denzel Washington i Tapperhet i strid (Courage Under Fire, 1996), Tom Cruise i Den siste samurai (The Last Samurai, 2003) og Leonardo DiCaprio i Blood Diamond (2006). Selv om han som produsent vant Oscar for Shakespeare in Love (1998) er det regi på den tre ganger Oscar-belønnede Glory (1989) som er hans store bragd.

Et nytt regiment

23 år gamle Robert Gould Shaw (Matthew Broderick), sønnen til en velstående slaverimotstander, lar seg verve til den amerikanske borgerkrigen. Snart er han utnevnt til kaptein og jevnlig skriver han brev til sine foreldre. Brevene danner grunnlaget til filmen Glory. Det begynner 17. september 1862. Under et blodig slag og midt i kampens hete legger Shaw seg ned og forblir liggende grunnet frykt. Med et streifsår etter kampene blir han hyllet for sin innsats.

Guvernøren ønsker å lage et regiment med fargede infanterister. I et høyst segregert land skal fargede for første gang få lov til å kjempe på lik linje med de hvite. Shaw utpekes til å lede dem og forfremmes til oberst. I nordstatenes kamp mot sørstatene blir hans jobb å gjøre mennene klare til kamp. I juni 1863 er de ferdig med opplæringen og befinner seg ved frontlinjen, men de får ikke lov til å kjempe. I tillegg til Shaw følger vi den unge og hissige Trip (Denzel Washington) samt den eldre og vise John (Morgan Freeman).

Krigsfilm med levende blinker

Den amerikanske borgerkrigen har ikke samme slagkraft som andre amerikanskinvolverte krigskonflikter. Fra samme år har vi til sammenligning  Vietnamkrigsfilmer som De kalte oss helter (Casualities of War, 1989) med Michael J. Fox og Oliver Stones Født 4. juli (Born on the Fourth of July, 1989). Vi har andre verdenskrigsfilmer som den middels gode Hodejegernes konge (Farewell to the King, 1989) av John Milius samt holocaustdramaet Vinn eller dø (Triumph of the Spirit, 1989).

Jeg har sett mange filmer om den amerikanske borgerkrigen, men de står ikke spesielt høyt i kurs hos meg. Jeg har sett Glory flere ganger tidligere og jeg husker den ikke som noen spesiell sterk filmopplevelse. Kampene under borgerkrigen foregår på mindre filmatisk og uspektakulært vis. De føles datert, oppstilt og irriterende ulogisk. Det er noe med hvordan soldater rolig går frem bare for å bli skutt ned som levende blinker. Denne gangen ser jeg filmen på nytt i lys av en rekke andre tematisk like filmer. Og denne gangen fungerer den langt bedre.

Treningsleirfilm

Første fase er treningsleiren. Vi har sett utallige treningsleir-filmer fra andre konflikter som Tigerland (2000), Hacksaw Ridge (2016) og Full Metal Jacket (1987). På lignende vis skal infanteristene møte motstand der de brytes ned før de skal gjenoppbygges som et lag. De fargede forskjellsbehandles og får ikke nødvendige grunnutrustning som sko og uniform. Men verst er det at de får mindre betalt enn sine hvite medsoldater.

Topp 10: De beste filmene om Vietnamkrigen – CINEMA

Robert Gould Shaw er den privilegerte unge mannen som har fargede venner fra før av.  Slik handler det ikke på hans syn på de fargede. For ham handler det om oppofrelse og å finne eget mot til å lede sine menn i kamp mot fienden. Soldatene i det fargede regimentet har allerede kamplyst og mot. Derimot motarbeides de og de får ikke lov til å vise hva de er i stand til. For dem blir det også en parallell kamp for deres rettigheter.

Undertrykkelse

Med tema undertrykkelse er det lett å se Glory opp mot fargede kamppiloters kamp i The Tuskegee Airmen (1995), Red Tails (2012) og til dels årets miniserie Masters of the Air. I Også i Vietnamkrigsfilmen Hamburger Hill (1987) var tematikken kontrasten og spenningsforholdet mellom fargede og hvite. Hvorfor er de der og hva kjemper de for? Ser man Glory opp mot lignende kamper for rettigheter så fremstår den faktisk som en høyst interessant film i dag. Det handler likevel ikke så mye om borgerkrigens kamper på slagmarken som man tror.

«Masters of the Air» – storslått fra Spielberg og Hanks – CINEMA

Glory er nå ute i en remastret 4K utgave som steelbook, men hvor Blu-ray platen er opptrykk av den samme gamle utgivelsen.