Dokumentarfilmen står sterkt i Norge. Også på kino. I høst kommer det en rekke dokumentarer på kino, og dette er en av de første. Bak «Mina & Røverne» står Kari Anne Moe, som tidligere har laget «Til ungdommen» (2012) og «Pøbler» (2015).
PÅ KINO FRA 6. SEPTEMBER: I denne filmen er det Mina Hadjian som er drivkraften og sjefen for Røverradioen, en radiokanal laget med og for innsatte i norske fengsler. Mina var tidligere stjerne i NRKs P3, men fikk sparken i 2007.
Til tross for den nesten snille tittelen er dette ingen Kardemomme By-fortelling, men en sterk historie. Vi følger vekselsvis tre innsatte med ulik bakgrunn: Rune, Josh og Dennis. Rune er den som får mest oppmerksomhet og er den mest hudløse og utlevende, med åpenbare traumer og mye innestengt aggresjon.
Han kommuniserer med vold og føler seg lett innestengt. Han har også blitt banket av sin stefar, i likhet med sin mor, og fordi han var av samisk familie ble visstnok han og broren banket opp av rektoren på skolen. Rune er utagerende og handlekraftig, og når Russland invaderer Ukraina, drar han dit for å kjempe som leiesoldat på ukrainsk side. Han har forakt for de som bare bruker et ukrainsk flagg på sin profil på sosiale medier. Rune overlever flere perioder i Ukraina, men bestemmer seg for å komme hjem til sine barn. Tragisk nok blir han utsatt for et fortsatt uoppklart drap her hjemme.
Rune, Josh og Dennis: Tre ulike skjebner bak murene
Josh har konvertert til islam for flere år siden og har til sammen 17 år bak murene. Han skal snart ut, men må bære fotlenke i ytterligere tre år. Josh er usikker på sin rolle som radiointervjuer, men blir godt fulgt opp av Mina og hennes stab. Vi er også med når han slipper ut med Mina ved sin side.
Dennis er en transperson som egentlig vil være kvinne. Dette passer dårlig inn i det maskuline miljøet bak murene. Rune blir en beskytter, med sin fortid som torpedo og utpregede rettferdighetssans, og sørger for at Dennis får gå i fred. Ønsket til Dennis er å kunne sone resten av sin tid i Spania, der han kommer fra, og det kjemper han for.
Røverradioen: En røst fra innsiden
Mina byr på seg selv og er en egen karakter; direkte, åpen, følsom og omsorgsfull. Hun omfavner alle tre og åpner sitt hjem for Rune når han sliter som verst. Hun er åpenbart kritisk til de manglende ressursene i kriminalomsorgen og hvor lett det er å kutte i budsjettene til de innsatte, som i mange tilfeller har psykiske lidelser som gjør at de egentlig ikke hører hjemme i et fengsel.
Filmen har en fin musikkside, og selv om den er tradisjonelt kryssklippet mellom de tre innsatte, beholder filmen nerven hele veien. Dette er virkelig et sterkt dokument fra et lukket miljø, som gjennom Røverradioen i hvert fall får en mulighet til å komme til orde. Og filmen lar oss komme tett på. Men ikke like tett på alle.