Tidenes største norske flopp

Wide Blue Yonder kostet femti millioner å lage og er kun sett av 1.202 publikummere siden premieren 25. mai. Det gir en kostnad på 40.000 kroner pr solgte billett.

Sist uke ble filmen sett av 66 personer. Filmen er nå tatt av plakaten alle steder utenom innspillingsbyen Haugesund. Kostnadene og besøkstallet på Wide Blue Yonder får fiaskoen Pax til å fremstå som en suksess.

Fire år forsinket fikk Wide Blue Yonder  premiere 25. mai. Filmen skulle egentlig hatt premiere på filmfestivalen i Haugesund i 2008. Den ble spilt inn i Haugesund i 2007, og økonomisk rot har ført til gjentatte premiereutsettelser.

Problemer

Den privatfinansierte filmen fikk statlig støtte til kinolansering på 1,3 millioner kroner av Norsk filminstitutt (NFI) uten at folk har stormet billettlukene av en grunn. Målet for distributøren har vært at minst 10.000 skulle se filmen. Det ville utløst en etterhåndsstøtte på 7 millioner kroner. Det toget er kjørt for en film som sporet av fullstendig under produksjonen og publikumsbesøket vitner nå om totalt havari.

Økonomisk rot

Problemene til filmen startet allerede under innspillingen, da den britiske produsenten John Cairns’ Parkland Films og den norske produsenten Bjørg Velands Euromax ikke var i stand til å betale løpene kostnader, inkludert lønn til skuespillere og stab. De hadde kun fått på plass 20 millioner av et budsjett på nesten 50 millioner kroner. Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund tok arrest i lydsporet slik at arbeidet med filmen lå brakk i London i flere måneder. Seinere har det vært gjeldsforhandlinger, eierskifte og generelt kaos rundt filmen som førte til at en rekke private investorer gikk på en smell.

Produsenten Bjarne Hareide ble tatt inn for å restrukturere  finansene, men da filmen var ferdig innspilt manglet fremdeles 13 millioner til lokale leverandører og nye penger måtte hentes inn for å ferdiggjøre filmen. Ytterligere to års forsinkelser pådro filmen seg etter at den britiske produsenten ble slått konkurs.

Hollywood-stjernen Lauren Bacall og norske stjerner som Hege Schøyen og Kåre Conradi medvirker i filmen. Filmens handling sirkler rundt den pensjonerte sjøulken Wally som kjemper for å innfri sin avdøde venns siste ønske – som er å bli begravd i havet. Wally er spilt av britiske Brian Cox.