Kon-Tiki til Toronto

– En perfekt start for filmen internasjonalt, sier produsent Aage Aaberge.

Kon-Tiki har norsk premiere 24. august, så visningen i Toronto blir internasjonal premiere.

-Det kan bety mye for salg av filmen i USA at vi får denne festivalvisningen, sier filmens produsent Aage Aaberge.

-Dette er helt i tråd med strategien vi har lagt opp til for internasjonalt salg av filmen, så de er veldig fornøyde nå. Folkene bak Kon-Tiki kommer til å være godt representerte under visningene i Toronto, lover Aaberge.

Et kvalitetsstempel

– En Special Presentation-visning i Toronto er noe av det beste som kan skje for en stor, norsk film som skal ut på det internasjonale markedet, siden det er en av verdens største filmfestivaler. Det gir filmen mye oppmerksomhet og det å bli tatt ut til filmfestivalen i Toronto er i seg selv et kvalitetsstempel, sier Stine Oppegaard, fagleder for spillefilm utland i Norsk filminstitutt.

– Vi venter fortsatt på avklaring for flere av de andre festivalseksjonene der norske filmer kan bli vist, så vi håper og tror at vi kan gjenta suksessen fra de siste årene med mye norsk film i Toronto, sier Oppegaard.

En av verdens største publikumsfestivaler

Toronto International Film Festival er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Festivalen er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film, og kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar. Festivalen finner sted for 37. gang, i perioden 6. – 16. september 2012. Det er ingen internasjonal konkurranse ved festivalen, men alle filmene konkurrerer om publikumspris, i tillegg til at den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI deler ut en pris til beste film i Special Presentation-seksjonen og i Discovery-seksjonen. Festivalen fordeler filmene i totalt 15 forskjellige program. Filmer har gjerne 2-3 publikumsvisninger i løpet av festivalen, og en visning for presse og industri.