Makt, politikk og kjærlighet

Historien om den halvgale Christian den 7., hans motstrebende dronning og kongens livlege, Johann Friedrich Struensee, er et fascinerende trekantdrama – gripende fortalt av regissør Nikolai Arcel.

En kongelig affære er blitt et storslagent kostymedrama som rommer det meste. Her er intriger, storpolitikk, kjærlighetsdrama, renkespill og skiftende allianser hvor man er villig til å gå over lik. Nikolaj Arcel viste med debutfilmen
Kongekabalen at den slags tema er han en mester i å overføre til lerretet.

På slutten av 1700-tallet er det danske eneveldet på vei inn i opplysningstiden. Den gale kongen har overlatt styringen av landet til embedsmenn – og dronningen er overlatt til seg selv mens kongen raver rundt på Københavns horehus. Livlegen Johann Friedrich Struensee innleder et kjærlighetsforhold til dronningen, og etter hvert får han også den politiske makten i landet.

En kongelig affære er en påkostet film og et  til de grader gjennomført historisk drama som lett kunne ha godt seg bort i historiske rekonstruksjoner. Nikolay Arcel har i stedet latt trekantdramaet være drivkraften i fortellingen. Gjennom dette dramaet opplever vi også de politiske omveltingen i landet hvor Friedrich Struensees radikale ideer utfordrer det etablerte og kretsene rundt kongen.

Ikke minst byr
En kongelig affære på fremragende skuespillerprestasjoner i de tre bærende rollende. Mads Mikkelsen er som alltid god, og han gir troverdighet til rollen som den tyske livlegen. Svenske Alicia Vikander er et funn i rollen som Caroline Mathilde, men den som virkelig imponerer er ukjente Mikkel Boe Følsgaard i rollen som kong Christian den 7. Den unge teaterhøyskolestudenten stakk av med prisen for beste skuespiller under årets filmfestival i Berlin for sin rolletolkning av den gale kongen.

Nikolaj Arcels historiske drama er medrivende og dramatisk. Regissøren har først og fremst valgt å gjøre handlingen til et sterkt menneskelig drama om politikk, makt og kjærlighet, som både virker ekte og troverdig.

En kongelig affære viser at dansketiden ikke er over – når det gjelder film regjerer de fremdeles i Skandinavia.