Egyptere innspiller ny Muhammed-film

Etter å ha sett deres høytelskede profet fremstilt som blodtørstig svindler med homoseksuelle og pedofile tilbøyeligheter i filmen
Innocence of Muslims – og deretter avbildet i pornografiske stillinger i det franske magasin Charlie Hebdo – har salafistene i Egypt besluttet å ta kampen opp. Ikke med stein, brendende flagg og molotovcocktail som i angrepet på amerikanske ambassader i Midt-Østen i forrige uke, men med tv-kanaler og film.

Verden uten profeten

Det ytterliggående salafistiske Nour-partiet, som ved parlamentsvalget tidligere i år ble Egypts nest største, erklærte i forrige uke at det vil produsere en film om profeten Muhammed og hvordan verden ville se ut uten ham.

Salafistene er ifølge den egyptiske kommentator Mary Mourad, kulturredaktør på avisen Al Ahram Online, uhyre ambisiøse i deres forsøk på å påvirke samfunnsutviklingen i Egypt.

– Salafistene har en meget klar visjon og har været dyktige til å promotere den. De har langt fra gjennomtrengt hele kulturen, men deres tv-kanaler er generelt nokså populære, sier hun til den danske avisen Politiken.

Kritisk linje

Den nye bevegelsen er ambisiøs med planer om både en satellittkanal, et forlag og en større mengde informasjonsmateriale om islams historie, profeten og hele den muslimske verden.

Men selv om den nye gruppe ifølge Assem Abdel Maged skal fremme respekten for religion, synes det likevel å være lagt opp til en ganske kritisk linje når det gjelder islams tradisjonelle religiøse konkurrenter, kristendommen og jødedommen.

I forhold til kristendommen vil salafistene eksempelvis produsere en film om hvorfor så mange europeere dropper ut av kirken.

 

Hvis det er en ting  Innocence of Muslims har vist, så er det at selv meget enkl filmproduksjoner kan få stor betydning.