Oslo Kino blir dansk

De nye eierne sier de vi satse offensivt og gjøre Oslo til filmhovedstaden. Fra før eier Egmont kinoen i Drammen. Egmont eier blant annet også TV2 og Filmweb.

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke, er fornøyd med at det ble danske eiere. Han sier han tror at Oslo blir en enda mer spennende filmby:

– Med en stiftelse som Egmont i ryggen er Oslo Kino sikret en industriell og langsiktig eier. Dette vil gjøre Oslo Kino enda bedre rustet til å møte den raske utviklingen i teknologien, i markedet

Egmont er et av Nordens største mediekonserner og utgir medier i over 30 land. Selskapet har 6400 ansatte og hadde i fjor en årsomsetning på 12 milliarder norske kroner.

Deres kinoselskap, Nordisk Film Biografer i Danmark driver 17 kinoer i Danmark og har halve kinomarkedet i hjemlandet.

Egmont hadde i 2012 en omsetningen på 12,04 milliarder danske kroner, med et resultat før renter og avskrivninger på 1.4 milliarder kroner.

Oslo Kino AS er landets største kinokonsern med til sammen 15 kinoer i og utenfor Oslo, og har årlig om lag tre millioner besøkende. Selskapet hadde i 2011 en omsetning på 463 millioner kroner.

SF-Kino må tenke nytt

I praksis har kampen om Oslo Kino stått mellom danske Egmont og svenske SF-Kino. Det er lite trolig at SF-Kino, som nettopp kjøpte halve Bergen Kino, vil overlate det lukrative Oslo-markedet til sin danske konkurrent.

Tidligere har har SF-Kino hatt planer om å bygge kino ved Akershus festning. De  planene har stoppet opp for utbygger grunnet vanskelige grunnforhold.

– Det er helt klart at Oslo er et viktig marked for oss. Vi må nå vurdere også andre muligheter i Oslo, sier direktør Ivar Halstvedt i SF-Kino som nå må nøye seg med å være direktør i Norges nest største kinokjede.

Arthouse kino

I tillegg jobbes det også med å etablere en arthouse kino i Oslo. Går det som initativtakerne håper vil en slik kino kunne realiserer ved Vulkan-området hvor Dansens Hus og Matmarkedet er etablert. Initativtakerne har inne en søknad hos byrådet om en engangstøtte til etablering og har utbygger klar.