Filmkritikerprisen til «Kongens nei»

Filmkritikerprisen 2017 for fjorårets beste norske langfilm går til «Kongens nei», regissert av
Erik Poppe. Prisen, et grafisk blad av Stig Andresen med tittelen «Alveland», ble i dag overrakt vinneren av skuespilleren Pia Tjelta, på vegne av Norsk filmkritikerlag. Prisen ble først delt ut for 67 år siden og er kåret etter en avstemning blant lagets nær 100 medlemmer.

To andre priser ble også delt ut. Prisen for beste fagfunksjon blant fjorårets norske filmer gikk til
Bente Børsum for hovedrollen i filmen «Sensommer», regissert av Henrik Martin Dahlsbakken. Prisen var et grafisk blad av Tomas Colbengtson (uten tittel), og ble overrakt av Pia Tjelta og filmregissøren Anja Breien. 82-årige Børsum har også tidligere vunnet prisen for sin rolle i filmen «Mors Hus» fra 1974. Hun filmdebuterte i 1959 med en av hovedrollene i «Jakten» som nylig ble kåret av filmkritikere som historiens beste norske film.

Budbringeren er en hederspris for å ha beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk. Den gikk i år til
Anne Gjelsvik, professor i filmvitenskap ved NTNU, en av de «virkelige ildsjelene» og «en uunnværlig ressurs for den norske filmoffentligheten». Prisen tar utgangspunkt i den originale kinoplakaten for Pål Sletaunes film «Budbringeren», laget av Kim Hiorthøy, og er redesignet av Lise Kihle.