Vart du skræmt no?

Provokatøren og auteuren Lars von Trier evner fremdeles å sjokkere.
The House That Jack Built er en blodig odysse´ hvor vi følger seriemorderen Jack (Matt Dillon).

Lars von Trier tar oss til USA på 1970-tallet hvor vi følger Jack som har et fryselager fylt med lik.  Trier tar oss gjennom fem hendelser som karakteriserer Jacks utvikling til seriemorder. Filmen er fortalt fra serimorderens perspektiv. Han ser hvert mord han begår som et kunstverk og avfotografer hver av dem til sin groteske fotosamling. Blant ofrene finner blant annet Uma Thurman, Riley Keough og Sofie Gråbøl. De gjør alle gode roller, men det er Matt Dillon som lavmælt bæter filmen og er med i hver eneste scene.

Spesielt er Jack stolt over drapet på en mor og hennes to små barn. Hans dysfunksjonelle legning; full av kvinneforakt og tvangstanker gir ham problemer med omverdenen. Mot all fornuft, tar han stadig større sjanser selv om han vet at politiet er på sporet av ham og det bare er et tidsspørsmål før han må stå til ansvar for sine handlinger.

Lars von Trier forteller historien gjennom en rekke collage og referanser med alt fra musikken til Glenn Gould til Stalin og Hitler –  videre til Albert Speers filosofi som arkitekt. I det hele tatt  – det står ikke på referansene som skal gi filmen den intellektuelle ballasten.

Jack jobber stadig på et hus som aldri blir ferdig. Gang på gang rives det ned. Som barn drømt han om å bli arkitekt, men måtte nøye seg med å ble ingeniør  – ”en arkitekt er en skaper, mens en ingeniør bare er en som følger tegninger”. Mellom filmens tablåer filosofer Jack over sine handlinger sammen med den for oss ukjente Verge (Bruno Ganz).

Lars von Trier bryter grenser i sine groteske nærbilder av drap og partering av lik. I sin beskrivelse av fascisme og galskap blandet med ekstrem kvinneforakt balanserer Lars von Trier på en syltynn line, og til tider glipper festet. En del av bildene er så grusomme at det gjør vondt.

Filmen fungerer som provokasjon, men blir lite mer enn det.
The House That Jack Built  raser ikke sammen, men filmens lengde på 2t. 20 min. er i seg selv en ekstra prøvelse for publikum.

Lars von Trier har planer om  lage en ny sesong av
Riket – forhåpentligvis fundamenteres den historien bedre.