Brad Pitts romeventyr

James Grays ambisiøse sci-fi-film Ad Astra har mottatt svært gode kritikker, og det snakkes allerede om mulige Oscar-nominasjoner – deriblant for Brad Pitts imponerende prestasjon.

VENEZIA: I filmen reiser Pitts karakter – astronauten Roy McBride – gjennom solsystemet for å redde menneskeheten og på jakt etter sin forvunnede far, spilt av Tommy Lee Jones.

Under pressekonferansen ønsket imidlertid Pitt å tone ned Oscar-fokuset.

–   Det viktigste for meg er å få denne filmen ut. Det er en krevende film. Den er subtil og har mange plan. Jeg er veldig spent på hvordan den lander, fortalte han og fortsatte:

– Hvert år ser jeg at fantastiske talenter blir anerkjent. Jeg ser også at fantastiske talenter blir ignorert. Det er gøy at navnet mitt blir nevnt i denne forbindelsen. Men det er også like gøy at andre navn, mange av mine venner, får oppmerksomhet.

Peter Pan-inspilling

Det var en krevende innspilling for Pitt. Særlig de mange tyngdekraftsekvensene.

–  Det å lage en sci-fi-film er litt som å være med på en teaterversjon av Peter Pan. Jeg hang ofte i vaiere. Det var ikke alltid like behagelig. Jeg måtte snakke ut med George Clooney, som også har vært med på liknende opptak (Gravity, journ.anm.)

Regissør James Grey, som tidligere har stått bak filmer som We Own the Night og The Immigrant, bekreftet at Ad Astra har referanser til andre ikoniske sci-fi-filmer. Gray hentet også mange elementer fra litteraturen.

– Kall meg gjerne gammeldags, men jeg tror det er en god ide å stjele fra de beste! I filmen kommer flere av replikkene til Tommy Lee Jones’ karakter direkte fra Moby Dick.

Du må være villig til å være sårbar

Grey mener Pitt har en unik sårbarhet.

– Som skuespiller kan du ikke bekymre deg om du vil bli likt, hatet, fremstå sympatisk eller usympatisk. Det viktigste er å være ærlig overfor deg selv. Man må være villig til å være sårbar og åpen. Noen ganger vil det føre deg til mørke steder. Det er ikke sikkert alle vil like det, men det er ikke noe en skuespiller bør bekymre seg for. For meg var det viktig å gi Brad denne friheten.

Unikt vennskap

I starten av hver opptaksdag mottok Pitt en personlig email fra regissøren.

–  James og jeg har ikke et vanlig maskulint vennskap. Han sendte meg veldig personlige emailer i starten av hver opptaksdag. Han fortalte om opplevelser fra sitt eget liv. Opplevelsene var med på å definere arbeidsdagen, og scenene vi spilte inn ble påvirket av dette. Det er noe jeg fortsatt verdsetter. Det var en unik opplevelse.

Ad Astra har norsk premiere 20.september.